Europas vackraste byggnadsverk och stader

Verklighet­ens King’s Landing

Verklighet­ens

-

En inmurad stad invid ett glittrande hav och en spännande, ofta brutal, historia ... Det är inte så konstigt att Dubrovnik blev platsen för Game of Thrones episka huvudstad King’s Landing.

De som förtrollat­s av tv-serien

Game of Thrones har fastnat för den förgörande blandninge­n av magi, galenskap, komplotter och passion. Det bloddränkt­a dramat räds inte varken incest eller barnamord när kampen om järntronen och makten i de sju kungariken­a ska avgöras. I centrum av allt står huvudstade­n

King’s Landing. För att återskapa staden har seriens skapare finkammat världen för att hitta en fortliknan­de stad vid havet. Det visade sig att Dubrovnik – som grundades på 600-talet – passade deras önskemål perfekt.

Denna pärla till stad ligger vid randen av det Adriatiska havet och omges av en nästan två kilometer lång och sex meter bred mur med anor från 800-talet. Flera fort har byggts här, och ett av dem är Lovrijenac, som byggdes på 1000talet för att hålla venetiansk­a styrkor på avstånd. Got-fans känner kanske igen fortet som Red Keep, där tornerspel­et för att hylla kung Joffrey utspelade sig.

Innanför murarna finns en hänförande kombinatio­n av byggnader. I de vindlande gränderna trängs gotiska och barocka hus in invid inslag från renässanse­n. Två bågformade portar från medeltiden står vakt i väster och öster. I serien används den storslagna arkitektur­en väl, och till exempel morden på kung Roberts oäkta barn.

Dubrovnik var ursprungli­gen två bosättning­ar: en grekisk-romansk och en slavisk. På 1100talet fylldes kanalen som delade dem och idag är det en fantastisk marmorbela­gd gata – Stradun.

Under större delen av sin historia har staden

varit självständ­ig och rik som republiken Ragusa. Makten har tillhört adeln. Delar av striden om den fiktiva makten i serien har inspirerat­s av Rosornas krig, konflikten mellan släktgrena­rna Lancaster (röd ros i sin vapenskäld) och York (vit ros). I GOT är det istället the Lannisters mot the Starks.

En jordbävnin­g skakade Dubrovnik 1667 och det skulle orsaka problem. När 1700talet kom var det flera fejder mellan de bestämmand­e familjerna i staden. Den fria republiken skulle sedan suddas ut av Napoleon.

Under Jugoslavis­ka krigen på 1990talet belägrades Dubrovnik av serbiskmon­tenegriska styrkor. Ett fort i närheten av höjden Srd användes för att försvara staden. Idag går det att ta en linbana dit och besöka en utställnin­g som berättar utförligt om konflikten.

”Det visade sig at Dubrovnik passade deras önskemål perfekt.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden