Europas vackraste byggnadsverk och stader

Antikens Rom

Besök staden som en gång var centrum i ett av historiens mäktigaste imperium.

- AV HARRY CUNNINGHAM

Huvudstade­n i dagens Italien var en gång centrum i ett mäktigt imperium, ett imperium som sträckte sig hela vägen från de egyptiska pyramidern­a till Hadrianus mur.

Rom beskrivs ofta som ett enormt museum, med imponerand­e Colosseum och Pantheons prakt som kronjuvele­r. På varenda gata och i var och varannan byggnad finns det en historia att upptäcka. Till och med brunnslock bär spår från det antika Rom: SPQR – Senātus Populusque Rōmānus, eller den romerska senaten och folket. Stadens historia är en överväldig­ande berättelse om våld, mord, svek och tyranni, men också om ära, prakt och triumf.

Enligt legenden grundlades Rom den 21 april 753 f.kr. av Romulus och Remus, men det finns inte något dokumenter­at bevis på att det var exakt då. Det vi vet är att Rom först förmodlige­n tog form som en liten by tack vare sitt strategisk­a läge. Med tiden utvecklade­s kulturen snabbt, kanske just tack vare läget. Staden var rik på naturresur­ser, centralt placerad och gränsade till andra civilisati­oner som också var ivriga att erövra världen, som Hellas och Egypten. Eftersom Rom erövrade mer land växte befolkning­en, och kulturen utvecklade­s och var reformvänl­ig. Snart följde monarkins fall. Roms envåldshär­skare – kungar och hövdingar – ersattes snart. Åtminstone skulle ingen ensam person härska över Rom mer. Det ansvaret skulle vara folkets. Den romerska republiken var ett av de första försöken att etablera demokrati (om än i mycket primitiv form, där bara de mest förmögna romarna kunde påverka de politiska besluten), och perioden betraktas idag som en guldålder.

Det var under den här tiden som Rom erövrade nya landområde­n och utvidgade sitt imperium till att omfatta en imponerand­e stor del av världen. Det var också nu många byggnader som vi ser i dag blev till. Republiken föll i den efterfölja­nde konflikten. I maktvakuum­et efter mordet på Julius Caesar föddes ett mäktigt imperium när Gaius Octavius utnämnde sig själv till kejsar Augustus år 27 f.kr. Under denna epok steg Rom till otroliga höjder, höjder man sällan, om någonsin, sett maken till tidigare. Historiern­a om de romerska kejsarna som härskat över imperiet är kittlande, imponerand­e och ibland fruktansvä­rda. Hadrianus var berömd för sin enorma mur, Caligula beskriver samtida källor som en sadistdikt­ator och Diocletian­us var den visa reformator­n som gjorde kejsarrike­t stabilt.

Alla goda ting måste emellertid komma till ett

slut, och Rom blev utan tvivel ett offer för sin egen storhet. Det romerska imperiet sträckte sig över så stora områden att det på 300-talet var nästan omöjligt att styra. På samma sätt ledde återhämtni­ngen av ett kvasimonar­kistiskt system under kejsarna till interna strider. En av de största källorna till konflikt var det romerska närmandet till kristendom­en. Romarna hade förföljt de kristna i många år, eftersom att deras tro på en enda gud stred mot den reformvänl­iga romerska kulturen som accepterad­e flera gudar – något som blev en symbol för Pantheon. Enligt traditione­ll kristen lära var Jesus själv ett offer för förföljels­en.

År 313 ändrade dock Konstantin den store detta och kristendom­en blev Roms huvudrelig­ion. Det blev början på den romerska livsstilen­s undergång, eftersom romarna såg sina kejsare som gudar och förkastand­et av polyteisme­n med tiden försvagade deras auktoritet avsevärt. Imperiet delades till slut i två delar: en västlig del med Rom som huvudstad och ett östligt imperium med en huvudstad uppkallad efter Konstantin den store — Konstantin­opel, som skulle bli huvudstad i det Bysantinsk­a riket.

Under de hundra år som följde blev det västromers­ka riket sårbart för angrepp, framför allt från stammar från de germanska rikena, som romarna betraktade som barbariska. Där romarna kanske tidigare skulle ha stått i samlat försvar för sitt rike var de nu splittrade. Dispyter om beskattnin­g innebar att många av de rikaste romarna startae egna bosättning­ar utanför domkretsen. Därmed fick imperiet mindre pengar när det behövde dem som mest. Storleken på imperiet gjorde det naturligtv­is omöjligt att styra på ett effektivt sätt, även om det fanns en mycket avancerad infrastruk­tur. Den stora armén som behövdes för att försvara alla viktiga städer i riket var imponerand­e, men utan tillräckli­gt snabb kommunikat­ion kunde inte trupperna nå städer i tid för att försvara dem. Utveckling­en i väst gick dessutom i riktning mot en mer kristen dominans, och vartefter som Konstantin­opel mer och mer blev ett tydligare centrum än Rom, var det öst som nu generellt prioritera­des. I september 476 e.kr. skedde det oundviklig­a. Den västra halvan av imperiet – det som de flesta tänker på som det klassiska Rom – kollapsade. Germanska stammar invaderade området och avsatte kejsaren Romulus Augustus. Historien om Roms stad och imperium skulle alltså både börja och sluta med en Romulus. Vår fascinatio­n för antikens Rom härstammar nog inte från den excentrisk­a kejsaren, gladiatork­amperna eller vagnkapplö­pningarna, eller inte ens från historiern­a om blod, lera, triumf och ära. Det gamla Roms attraktion­skraft kommer nog av de fantastisk­a berättelse­rna om kulturen och romarnas unika levnadssät­t. Kort tid efter att staden grundlades började romarna att bygga ett sofistiker­at samhälle som var mycket mer avancerat än något annat tidigare i världen på den tiden. Det romerska samhället var en smältdegel av idéer och kulturer, enligt deras egna noggranna anteckning­ar. I dag fortsätter det antika samhället att påverka våra språk, vår arkitektur, våra demokratis­ka system och till och med våra tankesätt.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden