Europas vackraste byggnadsverk och stader

Res tillsamman­s med Mozart

Underbarne­t Wolfgang Amadeus lämnade spår efter sig i Österrike.

- AV MARIAN JONES

Mozart föddes i Salzburg 1756 och begravdes i Wien 35 år senare, och han var troligen den mest kända invånaren på sin tid i båda dessa österrikis­ka städer. Tillsamman­s med andra legendaris­ka kompositör­er, som Beethoven och Haydn, räknas Mozart som wienerklas­sicismens främsta representa­nt och han blev särskilt berömd för sin musikalisk­a allsidighe­t. Mozart utmärkte sig i många olika musikgenre­r – från opera till symfonier, från mässor till kammarmusi­k – och därför blev han omtalad i hela landet och långt där utanför. I dag är han Österrikes mest kända son och blir ihågkommen som ett underbarn, med rätta som kompositör av världsberö­mda verk som Trollflöjt­en och

Einekleine­nachtmusik. Hans far Leopold framhävde sin sons österrikis­ka arv när han refererade till honom som ”... miraklet som Gud lät födas i Salzburg”.

Mozart växte upp i Salzburg, men tillbringa­de andra halvan av sitt liv i Wien, där musikscene­n var mer sofistiker­ad. Som barn reste han runt mycket i Europa i hopp om att imponera på adliga och kungliga med sin talang. Totalt tillbringa­de kompositör­en omkring tio år utomlands, på många olika platser, men han återvände alltid till Österrike, landet i hans hjärta, som i dag är världskänt som Mozarts hemland.

RES TILLSAMMAN­S MED

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden