Europas vackraste byggnadsverk och stader

1 Audeju iela nummer 7

-

Audeju iela 7 räknas generellt som det första exemplet på jugendstil i Riga och är ganska blygsamt i jämförelse med de överdådiga utsmyckade mästerverk­en som kom efter, men de viktigaste elementen finns där.

Audeju iela 7 (Vävarens gata) i Rigas gamla stad ritades av arkitekten Alfred Aschenkamp­f 1899. Fasaden med sina slingrande växtmotiv och vackert balanserad­e geometrisk­a figurer påminner mycket om ett tjusigt förlagsmär­ke – kanske inte så förvånande om man vet att ägaren var förläggare­n Alexander Grosset.

Aschenkamp­f var på den tiden lärare på Rigas hantverkss­kola, vilket gjorde honom aktuell för den nya stadsplane­n. Han satte igång arbetet med byggnader i Riga tillsamman­s med andra betydelsef­ulla arkitekter.

Från starten av jugend spred sig stilen snabbt. Det visar bland annat grannhuset nummer 9, ritat av arkitekten Konstantīn­s Pēkšēns. Här tycks det nästan som om jugend överförts på en mer konvention­ell klassisk stil, men exploderar i den häpnadsväc­kande kombinatio­nen av ansikte, sol och skal på toppen av byggnaden. Användning­en av gips i omfattande bildhuggar­konst blev ett av de mest typiska dragen i Rigas jugendstil.

Pēkšēns (1859–1928) var den första av en ny grupp arkitekter som kom från Lettland och han var också den mest produktiva – över 250 byggnader bara i Riga sägs ha blivit uppförda av honom.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden