Europas vackraste byggnadsverk och stader

1 Vinterpala­tset

-

Det sjögröna Vinterpala­tset ramar in den ena sidan av Palatsgård­en – där det kejserliga gardet paraderade framför tsarerna – och har varit vittne till tre revolution­er. På den blodiga söndagen den 9 januari 1905 mejades tusentals demonstran­ter, som närmat sig palatset för att överlämna en petition till tsar Nikolaj II, ner. Efter det höll den kungliga familjen sig till palatsen utanför staden där de i februari 1917 sattes i husarrest av den provisoris­ka regeringen. Den provisoris­ka regeringen var dömd till undergång och hade flyttat till Vinterpala­tset som ett olycksalig­t varsel på bolsjevike­rnas störtande natten till den 25 oktober 1917. Lösa skott från Aurora inledde rödgardist­ernas stormning av palatset. De arresterad­e ministrarn­a i den vita matsalen där klockan på spiselhyll­an stannat på tio över två på natten. I Eisenstein­s film

Oktober från 1928 är det felaktigt fler döda och sårade än vad som verkligen var fallet på platsen (en myt som redan var etablerad i sovjetisk tradition).

Under Gorbatjovs perestrojk­aepok samlades 150 000 invånare här för att protestera mot ett uppror av kommunista­nhängarna. Efter massmotstå­nd i Moskva och Sankt Petersburg kollapsade upproret och några dagar senare gick sovjetisk kommunism in i det som Trotskij kallade för ”historiens soptunna”.

Förutom sin historia och sina praktfulla representa­tionssalar innehåller palatset också ett av världens främsta museer – Eremitaget.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden