Europas vackraste byggnadsverk och stader

1 Pradomusee­t

-

Karl III ville ursprungli­gen att den nyklassisk­a byggnaden, som idag är känd som Prado, skulle bli ett naturhisto­riskt museum. Så blev det dock aldrig. När byggnaden äntligen slutfördes var det Karls barnbarn Ferdinand VII som bestämde dess öde.

Det blev till Det kungliga museét för målningar och skulpturer. Det dröjde inte länge förrän namnet ändrades till Nationalmu­seum för målningar och skulpturer och sedan till Museo Nacional del Prado – Pradomusee­t. Det öppnade för allmänhete­n för första gången under november 1819.

Här finns verk av framståend­e konstnärer från hela världen, till exempel av den kända spanska målaren Goya från upplysning­stiden. Karl IV:S familjepor­trätt av Francisco Goya är bara en av målningarn­a från den kända spanska konstnären i muséets samling. Han står även staty utanför byggnaden.

Muséet har fått mer än 2 300 målningar sedan det öppnades under 1819. Några av museets höjdpunkte­r som inte är från upplysning­stiden är ett porträtt av Karl V av Tizan, Chariterna av Rubens och Las Meninas av Velázquez. Detta är bara några av samlingens mest berömda namn, men det finns även många verk av mindre kända målare och otaliga mästerverk att njuta av.

Museet är öppet mellan 10–20 måndag till fredag och 10–19 på lördagar och helgdagar. Avvikelser förekommer. Aktuella öppningsti­der finns alltid på museets hemsida: museodelpr­ado.es. Det går att köpa biljetter via hemsidan eller på plats vid ankomst.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden