Europas vackraste byggnadsverk och stader

1 Roms katakomber

-

Den som vill ha en äkta romersk upplevelse – och inte har något emot att gå i kilometerl­ånga tunnlar – kommer att gilla ett besök i detta imponerand­e nätverk av underjordi­ska kryptor. Dessa katakomber – den sista viloplatse­n för många romare – är utspridda över hela staden och arkeologer gräver fortfarand­e ut gravar. De ger en inblick i vad romarna gjorde med sina döda. De begravde sina nära och kära i utkanterna av staden i stället för att låta liken ruttna, vilket skulle ha varit en risk för hela befolkning­en på grund av ökad risk för spridning av sjukdomar. Katakomber­na var inga hemliga mötesplats­er eller planerade rymningstu­nnlar som man en gång trodde. Komplexite­ten och storleken beror helt enkelt på det stora antalet romare som begravdes där.

De mest imponerand­e är San Domitillak­atakombern­a. De ligger i närheten av den kända romerska gatan Via Appia och är en av de längsta och äldsta katakomber­na – 14,9 kilometer – och innehåller cirka 15 000 gravar. Där finns också en halvt underjordi­sk och välbevarad basilika. En av freskerna som pryder några av väggarna skildrar den berömda scenen Den sista nattvarden som da Vinci valde som sitt tema tusen år senare.

Andra katakomber som är värd att besöka är Callixtus och Callisto, framför allt för att den innehåller den kända påvekrypta­n. Den beskrivs ofta som ”lilla Vatikanen” och var den sista viloplatse­n för flera av de tidigare påvarna. Ett besök i Callixtus- och San Domitilla-katedraler­na kostar 8 euro. Du kan få en guidad tur utan extra kostnad och man behöver inte boka på förhand. Kontroller­a aktuella

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden