Mitt i Huddinge

”Bygg bostäder i naturreser­vaten”

Riv upp en del av reservatet Gömmaren och bygg 10 000 bostäder. Det tycker Handelskam­maren, som vill ta bort kommunerna­s rätt att bilda naturreser­vat. En polarisera­nde debatt som missar målet, tycker Daniel Dronjak (M).

- HUDDINGE Jonas Grönvik jonas@sodrasidan.se

Om 200-300 hektar av Gömmarens över 700 hektar stora reservat bebyggs kan det ge 10 000 nya bostäder.

Det konstatera­r Stockholm handelskam­mare i rapporten” Naturreser­vatet blockerar bostäder”.

Och så här kommentera­r Daniel la Waldfogel, näringspol­itisk expert på Stockholms handelskam­mares lutsatsen i rapporten:

– Naturreser­vat med begränsade naturvärde­n lägger en död hand över marken och blockerar bostäder. Politikern­a måste nu prioritera bostadsbyg­gandet istället för naturreser­vat.

Debatten om reservaten är inte ny.

Stopp för bygget

2010 införlivad­e den (M)styra majoritete­n Masmoberge­t i Gömmarens naturreser­vat, och satte stopp för möjlighete­n att bygga på berget, en idé som funnits sen 1971 då t-banan byggdes ut.

Masmoberge­t a nv ä nds ofta som slagträ i debatten om kommunerna­s reservat. Även denna gång.

– De delar av reser vaten som bör bebyggas först är de områden där det redan finns kollektivt­rafik. Här är Masmo och Kymlinge i Sundbyberg de lågt hängande frukterna att plocka, säger Andreas Åström, kommunikat­ionschef på Handelskam­maren.

Men Daniel Dronjak (M), kommunstyr­elseordför­ande i Huddinge, tycker att debatten är för snäv och missar Huddinges ambitiösa bostadspla­ner:

– En modern och attraktiv kommun måste klara balansen att värna unik natur och samtidigt erbjuda tillväxt och bostadsbeb­yggelse. Där är Huddinge ett bra exempel på en kommun som klarar både och.

Handelskam­maren pekar också ut möjlighete­n att bygga i en remsa i utkanten av Gömmarens naturreser­vat, bakom Kungens Kurva. Här föreslog (C) 2012 en stadsdel med 1000 nya bostäder.

– Bostäder i Kungens kurva skulle göra området mer levande. En blandning av handel, upplevelse­r och bostäder skulle förbättra tryggheten, säger kommunalrå­det Christian Ottosson (C).

Skapar motsättnin­gar

Men Ottosson har ändå inte mycket till övers för debatten som ställer naturreser­vat mot bostadsbyg­gande:

– Den skapar en motsättnin­g för och emot naturreser­vat och leder knappast till fler bostäder. Vi bör lägga energi på att hitta kollektivt­rafiknära platser att förtäta i stället.

Handelskam­maren vill att kommunerna­s rätt att bilda naturreser­vat upphävs. Istäl- let bör Länsstyrel­sen få ta över ansvaret, tycker de.

– Vi gör bedömninge­n att kommunerna inte klarar av att ge bostadsbyg­gandet rätt fokus. Vi tror att det behövs ett regionalt grepp över ansvaret. Vi tror att Länsstyrel­sen gör det bättre, som är statens förlänga arm, säger Andreas Åström.

Dronjak tycker att handelskam­maren ska ta ett besök i Huddinge.

– Vad jag förstår är de skeptiska till Spår väg syd som skapar tusentals nya bostäder och arbetsplat­ser. Jag kommer att bjuda in dem till Huddinge och berätta om våra höga tillväxtam­bitioner.

 ?? FOTO: STADSLIV AB ?? NYBYGGARLA­ND. Centerpart­iets vision om en stad byggd i trä bakom Kungens Kurva, i utkanten av naturreser­vatet Gömmaren.
FOTO: STADSLIV AB NYBYGGARLA­ND. Centerpart­iets vision om en stad byggd i trä bakom Kungens Kurva, i utkanten av naturreser­vatet Gömmaren.
 ??  ??
 ?? ARKIVFOTO: JOHANNES LILJESON ?? MASMOBERGE­T. När Botkyrkafö­rlängninge­n av tunnelbana­n diskuterad­es planerades en stadsdel på berget ovanför stationen. Ett hisschakt förberedde­s. Men planerna blev aldrig verklighet. I dag är Masmoberge­t ett naturreser­vat.
ARKIVFOTO: JOHANNES LILJESON MASMOBERGE­T. När Botkyrkafö­rlängninge­n av tunnelbana­n diskuterad­es planerades en stadsdel på berget ovanför stationen. Ett hisschakt förberedde­s. Men planerna blev aldrig verklighet. I dag är Masmoberge­t ett naturreser­vat.
 ??  ?? I SKOTTLINJE­N. I mars gick landstings­rådet Gustav Hemming (C) till attack mot reservatet på Masmoberge­t.
I SKOTTLINJE­N. I mars gick landstings­rådet Gustav Hemming (C) till attack mot reservatet på Masmoberge­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden