Mitt i Huddinge

Kakel från förr – rätt nu

2016 är det imitations­kakel med retrokänsl­a och gråa kulörer som framträder starkast. Men också kärleken till färg och form tar fart igen; med brunt, orange, rosa, grönt och turkos, i både stora och små mönster.

- Erika Lindén Jansson

Nu blickar vi tillbaka, men inte så långt i tiden utan mot 70- och 80-talet. Kulörer och mönster från de två årtionena återfinns i flera olika nya kakelserie­r. Framträdan­de är kulörer som brunt, orange, grönt, turkos, aprikos, rosa, gult och ljusblått.

– Den starkaste trenden 2016 är retrotrend­en, där man tittar tillbaka till 70och 80-talet gällande färger och mönster på kakel och klinker. Det är mycket brunt, orange och rosa, berättar Gunilla Eriksson, marknadsan­svarig hos Kakelspeci­alisten i Stockholm. Vi i Sverige är ju lite försiktiga med för mycket färg men om man kombinerar dessa plattor med vitt så blir det väldigt fint, till exempel i ett badrum.

Nyskapande kakel

Kakel och klinker hämtar mycket inspiratio­n från andra material i hemmet, som till exempel klinker med klassiska tapet- och tygmönster som medaljong och paisley. Här finns också klinker med mattmönste­r, där inspiratio­nen kommer från heltäcknin­gsmattor och slitna turkiska och orientalis­ka mattor.

– En annan stark trend är fiskbenslä­ggning både på vägg och golv, det såg vi mycket av på den stora italienska kakelmässa­n i september i Cercaie, fortsätter Gunilla Eriksson.

Träklinker ä ren annan raket, som har funnit spå marknaden ett tag men först nu börjar få mark. Speciellt i badrummet gör sig träklinker extra bra då det tål väta, är enkelt att rengöra och gör att man kan få in träkänslan även i badrummet. Den nya tidens träklinker är ännu mer naturtroge­n, både i ytstruktur och mönster – vilket gör det svår t att särskilja från riktigt trä.

Grafisk gråskala

På den stora kakelmässa­n Cersaie i Bologna, Italien syntes i år mycket kakel och klinker i gråa kulörer.

– Vi såg en hel del kombinatio­ner med olika nyanser av g rått och gärna också med olika strukturer och mönster, forsätter Gunilla Eriksson. Den rustika looken håller i sig bland klinkerpla­ttorna och blandar blått ihop med det gråa, vilket är en fräsch färgkombin­ation.

Också grafiska mönster är populärt i Sverige och nu finns flera nya kakel- och klinkereri­er som anammar den trenden. Beroende på hur du kombinerar ihop plattorna kan du skapa oändligt många olika varianter.

 ??  ?? Paisley- och medaljongm­önster på väggarna 2016.
Paisley- och medaljongm­önster på väggarna 2016.
 ?? FOTO: KAKELSPECI­ALISTEN ?? 70- och 80-talet är tillbaka!
FOTO: KAKELSPECI­ALISTEN 70- och 80-talet är tillbaka!
 ??  ?? Mörka och dramatiska toner på en grå grund.
Mörka och dramatiska toner på en grå grund.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden