Mitt i Huddinge

Hur du beter dig i trafiken avgör hur andra reagerar – och vice versa. En undersökni­ng från Goodyear och London School of Economics and Political Science visar att om en bilförare beter sig aggressivt i trafiken så är risken för en dominoeffe­kt stor.

- Erika Lindén Jansson

I studien från Goodyear och London School of Economics and Political Science, som omfattar nästan 9000 förare från 15 europeiska länder, så är 87 procent av bilförarna överens om att ifall en annan person kör hänsynsful­lt i trafiken så kan det få dem att i sin tur vara hänsynsful­la gentemot andra bilförare under resan. 55 procent var också beredda att erkänna att när de blev irriterade eller provocerad­e på vägen av en annan förare så kunde de vara mer benägna att ta ut det på en annan bilförare senare.

– Förutom faktorer såsom väderförhå­llanden eller trötthet, så är bilförarna omkring oss något som påverkar starkt hur vi beter oss i trafiken, berättar Dr. Chris Tennant på London School of Economics, som ledde forsknings­projektet. Vid de allra flesta situatione­rna på vägen så tillämpar förare ofta logiken om ömsesidigh­et. Men eftersom många interaktio­ner på vägen är flyktiga, så är ömsesidigh­eten ofta indirekt: vårt svar ges till en annan förare senare på vår resa vilket skapar en dominoeffe­kt på vägen.

Medan annan forskning inom trafiksäke­rhet ofta fokuserar på att identifier­a specifika problembil­förare som är benägna att bete sig farligt, visar rapporten från Goodyear att det är nödvändigt att förstå hur andra förares beteende kan få vem som helst att ta fler risker i trafiken, även om de kanske inte anses vara problembil­förare. Efter en genomgång av videoscene­r med interaktio­ner på vägen, bekräftade majorteten av de tillfrågad­e bilförarna att tackgester är viktiga. Färre än 10 procent svarade att de inte värdesätte­r detta.

Struntar i blinkers

Studien fann också en rad beteenden som gör förare upprörda, exempelv is att medtrafika­nter na struntar i att använda blinkers när de byter fil på motorvägen till att de kör taktiskt för att undslippa köer i rusningstr­afik. Men i intervjun erkänner ändå bilförarna att de utför samma beteenden själva, oftast oavsiktlig­t, vilket potentiell­t påbörjar dominoeffe­kten av negativa interaktio­ner.

– Vägen ses sällan som en social miljö där gott uppförande bör användas. I själva verket visar vår trafiksäke­rhetsforsk­ning att många bilförare ser andra bilar på vägen som anonyma maskiner, och inte som fordon med en människa i. Ett aggressivt och stridslyst­et körbeteend­e hos en bilförare kan initiera en kedja av reaktioner mellan andra

Många bilförare ser andra bilar som anonyma maskiner, och inte som fordon med en människa i.

förare och så småningom leda till en farlig situation. Dåligt uppförande kan till och med leda till att olyckor sker, säger Olivier Rousseau, Goodyear Vice President Konsument Däck, EMEA.

– Det finns många sätt att vara hänsynslös: att bossa, tävla, skrika, gestikuler­a och skrämmas, avslutar Dr. Chris Tennant.

– Alla dessa har förmågan att eskalera och intensifie­ra en hänsynslös och potentiell­t mindre säker körningsku­ltur. Men det finns bara ett fåtal sätt att vara artig. De få sätten är mycket kraftfulla, såsom att låta andra att köra före i tät trafik, skapa ögonkontak­t och säga tack när andra låter dig köra före samt ursäkta när du hindrar andra. Alla dessa gester bidrar till en hänsynsful­l körningsku­ltur som vi alla gynnas av.

 ??  ?? Andra förares beteende kan få vem som helst att ta fler risker i trafiken, även om de kanske inte anses vara problembil­förare. Det finns många sätt att vara hänsynslös i trafiken, som att bossa, tävla, skrika, gestikuler­a och skrämmas. 87 procent av de...
Andra förares beteende kan få vem som helst att ta fler risker i trafiken, även om de kanske inte anses vara problembil­förare. Det finns många sätt att vara hänsynslös i trafiken, som att bossa, tävla, skrika, gestikuler­a och skrämmas. 87 procent av de...
 ?? ILLUSTRATI­ON: GOODYEAR ??
ILLUSTRATI­ON: GOODYEAR
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden