Mitt i Huddinge

De skapar listor för jämställdh­et

Tråkig disk, trist städning och matlagning varje dag. Hur delar man upp arbetet i hemmet så att inte en måste dra det tyngsta lasset? För Tanvir och Rebecka i Bredäng är en lösning att göra listor.

- BREDÄNG Rasmus Panagiotis Columbus rasmus@sodrasidan.se

– Hoppas det inte syns hur sällan vi bäddar sängen på listan, säger Tanvir Mansur och Rebecka Prentell och skrattar.

De sitter vid frukostbor­det i Bredäng. Mellan dem ligger ett block, med en lista med olika hushållssy­sslor. Allt från att diska och laga mat till att planera gemensam semester. Bredvid sysslorna finns en Tanvir- och en Rebeckaspa­lt, med olika mängder streck vid de olika sysslorna.

– Det började när vi flyttade ihop. Vi var båda intressera­de av att leva jämställt, och ha det som ett gemensamt projekt. Och det var lite av en uppförsbac­ke, då hade Tanvir bara bott hemifrån i ett år, i ett kollektiv, medan jag hade bott ensam i åtta år, berättar Rebecka.

– Det var lite skillnad i självständ­igheten, fyller Tanvir i.

För att undersöka hur det egentligen såg ut med arbetsförd­elningen testade de spelet Komma Lika. Varje gång någon utförde en syssla fick hen poäng enligt en poänglista, som motsvarade en viss kylskåpsma­gnet.

– Resultatet blev att Rebecka fick många fler poäng, säger Tanvir.

Kredd och bekräftels­e

För att tydligare se vem som gjorde vad bytte de ut spelet mot listan med hushållssy­sslorna. Varje gång någon av dem gör någon av sysslorna drar de ett streck under sitt namn.

– Det synliggör vad vi gör och då kan vi också kredda och bekräfta varandra, säger Tanvir.

Och listan har gett resultat. De har blivit mer medvetna om vilka mönster de lätt faller in i och nu har de en bättre uppdelning av arbetet. Tanvir har mer ansvar för vissa sysslor, som matlagning , och Rebecka andra, som inköp av möbler eller reseplaner­ing.

– Vi har mer underlag för att förstå vad vi gör, både åtskilt och gemensamt. Och vi mår bättre, det är viktigare än siffrorna, säger Tanvir.

Täcker upp för varandra

Men att bara dela upp uppgifter räcker inte om det bara är en person som ser till att saker och ting blir gjorda.

– Det är en vanlig fälla för brudar, att man alltid måste säga åt och projektled­a snubbarna. Nu är vi mer självständ­iga och täcker vi upp för varandra, jag kan släppa middagarna för jag vet att Tanvir sköter det, säger Rebecka.

De tror inte att listan är en lösning för alla, andra som vill leva i mer jämställda relationer kanske måste hitta andra verktyg.

– Det viktiga är att sätta ord på sina mål – här står vi nu, vilka strategier och delmål behöver vi sätta upp för att nå dit?, förklarar Rebecka. Tanvir håller med. – Och för män är det viktigt att släppa sargen och inte hamna i försvarspo­sition direkt. Se det som en satsning på förhålland­et istället.

Och vi mår bättre, det är viktigare än siffrorna.

 ?? FOTO: JOHANNES LILJESON ?? GYNNAR ALLA. ”Den största utmaningen för jämställdh­eten finns i hemmen och där kan man mötas halvvägs. Männen får en sambo som är piggare, gladare och orkar mer för att hon inte har två jobb. Och samhället slipper en massa stackars män som inte kan...
FOTO: JOHANNES LILJESON GYNNAR ALLA. ”Den största utmaningen för jämställdh­eten finns i hemmen och där kan man mötas halvvägs. Männen får en sambo som är piggare, gladare och orkar mer för att hon inte har två jobb. Och samhället slipper en massa stackars män som inte kan...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden