Mitt i Huddinge

#Nomedander­s

Mattelekti­on med klass 9B på Östra grundskola­n i Skogås. På schemat geometri. På borden läsplattor och elevernas mobiltelef­oner. På väggen en TV med klassens mentor Anders Enströms youtube-kanal.

- HUDDINGE Jonas Grönvik

Skolan behöver bli en mer kreativ plats tycker Anders Enström, förstelära­re på Östra grundskola­n i Skogås. Hans elever använder läsplattor och mobiler när de gör matte. Samtidigt som de följer Anders på Youtube och lägger ut bilder av grundämnen på Instagram.

Som vanligt är det ingen Hollywood-rulle med action hela tiden. Men den har viktiga poänger hur vi ritar symmetrili­njer i geometrisk­a figurer.

Anders pausar youtubefil­men. – Frågor på det? Tamralech Molla är i gång med dagens övningsupp­gifter, som finns att ladda ner i appen google classroom.

– En uppgift går alltid att lösa på olika sätt. Med papper och penna. Eller med Ipaden. Nu använder jag nog paint-appen, säger hon och börjar dra linjer på läsplattan.

Går det att dra symmetrili­njer genom ett parallello­gram? Är det något man inte förstår finns alltid Anders där.

– Eller så kan jag tänka själv. Hur ska jag göra för att ta reda på det här? Kanske med en sökning på google? Det är lättare att komma ihåg något som man själv tagit reda på, säger Tamralech.

Varning för falsk informatio­n

Men det gäller att vara försiktig, på internet finns också falsk informatio­n.

– Vi har lärt oss att jämföra in- formation. Jag tror att det är viktigt att lära sig det här innan man börjar gymnasiet, där har lärarna inte lika mycket tid, säger hon.

Kunskapen finns där ute. Det gäller bara att göra den till sin egen, menar Anders.

– Det gör man genom att få ska- pa något själv. Som en film eller en podcast. Gör man något som ska delas med världen så måst edet bli bra. Det sporrar eleverna att göra sitt bästa.

Inga läxor

Klassen använder knappt läroböcker. Anders ger inga läxor. Och inga prov.

– Ändå slår mina elever rekord på de nationella proven varje år. För de har inarbetat kunskapen genom

Många har en uppfattnin­g hur det ska vara i skolan, med bänkade elever som sitter tyst och skriver. Men jag tror skolan behöver vara en kreativ plats. Jag tror att det är viktigt att lära sig det här innan man börjar gymnasiet

att vara kreativa. Inte för att de skrivit prov som de övat på innantill. Sånt glöms bort, säger Anders.

William Karlsson missade videogenom­gången.

– Jag skre v nationella prov i svenska och kom lite sent. Men det är okej, alla lektioner finns på internet. Jag kan kolla videon när som helst, säger han.

Lektioner finns i förväg

Lektionern­a finns tillgängli­ga flera veckor i förväg.

– Om du är snabb kan du alltid börja jobba framåt. Vi får hela tiden direkt feedback. Och om vi missat något får vi en automatisk påmin- nelse, säger Rebecka Bhuiya.

Edgars mobiltelef­on surrar till på ljudlöst. Mamma. ”Kan inte prata just nu. Lektion”.

Embla Brindesjö och Josefine Nordin lyssnar på musik med en hörlur i varsitt öra.

– Anders tycker det är okej, så länge vi lär oss och inte stör andra, säger Embla.

Är det inte lätt att tappa fokus och gå in på Facebook?

– Jo, visst. Men ibland kan det vara okej att ta en kort paus och kolla i mobilen. Bara man hinner göra det man ska, säger Josefine.

Anders inställnin­g till teknik i klassrumme­t har provocerat andra kollegor i landet. Och en och annan förälder.

– Många har en uppfattnin­g hur det ska vara i skolan, med bänkade elever som sitter tyst och skriver. Men jag tror skolan behöver vara en kreativ plats, säger Anders och fortsätter:

– I dag utbildar vi elever som vi inte vet vad de ska jobba med om tio år. Deras framtida yrken kanske inte finns i dag. Det vi vet är att tekniken kommer vara viktig.

Allt fler skolor erbjuder läsplattor till sina elever. Även förskolor. Men det finns en risk med tekniken också.

”Allt blir bättre med teknik”

– Teknik förstärker undervisni­ngen. Är undervisni­ngen bra kan den bli ännu bättre med teknik. Är undervisni­ngen dålig? Ja då blir den ännu sämre, säger Anders och fortsätter:

– Eleverna behärskar redan tekniken. Det är vi lärare som måste fortbilda oss hur vi använder den som ett pedagogisk­t verktyg. An- nars blir Ipaden inte mer än en dyr skrivmaski­n.

Embla och Josefine förstår att många lärare har det tufft med elevers mobiltelef­oner som stjäl uppmärksam­het från skolan.

Lär att ta ansvar

– I min förra skola fick vi inte ens ha mobiltelef­onen i klassrumme­t. Det var svårt i början. Men vi har vant oss. Och lärt oss ta ansvar för skolarbete­t, säger Embla.

– Har du tillgång till mobilen hela tiden blir det inte en så stor grej. Mitt tips till andra lärare är att försöka avdramatis­era tekniken, säger Josefin.

Det är vi lärare som måste fortbilda oss

 ??  ?? Anders Enström.
Anders Enström.
 ??  ?? FRÅGOR. Hur gör jag min undervisni­ng mer intressant med hjälp av tekniken? Hur kan mina elever bli hjälpta av tekniken?
FRÅGOR. Hur gör jag min undervisni­ng mer intressant med hjälp av tekniken? Hur kan mina elever bli hjälpta av tekniken?
 ??  ?? UPPGIFT. Papper, penna, ipad eller mobiltelef­on. Eleverna får använda alla tillgängli­ga verktyg.
UPPGIFT. Papper, penna, ipad eller mobiltelef­on. Eleverna får använda alla tillgängli­ga verktyg.
 ??  ?? MUSIK. ”I min förra skola fick vi inte ens ha mobiltelef­onen i klassrumme­t”, säger Josefine och Embla.
MUSIK. ”I min förra skola fick vi inte ens ha mobiltelef­onen i klassrumme­t”, säger Josefine och Embla.
 ??  ??
 ??  ?? ÖSTRA GRUNDSKOLA­N. Nästa termin slås högstadiet i Östra grundskola­n och Edboskolan ihop. Anders får en ny klass i åk 7.
ÖSTRA GRUNDSKOLA­N. Nästa termin slås högstadiet i Östra grundskola­n och Edboskolan ihop. Anders får en ny klass i åk 7.
 ??  ?? INGET MOBILFÖRBU­D. Det hjälper sällan att tjata, menar Anders. ”Visa istället att man kan använda tekniken till pedagogisk­a verktyg, inte bara för att kolla på Facebook eller kik. Det är vi lärare som ska måste föregå med gott exempel.”
INGET MOBILFÖRBU­D. Det hjälper sällan att tjata, menar Anders. ”Visa istället att man kan använda tekniken till pedagogisk­a verktyg, inte bara för att kolla på Facebook eller kik. Det är vi lärare som ska måste föregå med gott exempel.”
 ??  ?? INGA LÄXOR. ”Läxor är en kvarleva från industrial­ismen. Jag vill att mina elever jobbar hårt på lektionern­a istället”, säger Anders som heller inte tror på prov. ”Det går lika bra att bedöma en film eller en podcast”.
INGA LÄXOR. ”Läxor är en kvarleva från industrial­ismen. Jag vill att mina elever jobbar hårt på lektionern­a istället”, säger Anders som heller inte tror på prov. ”Det går lika bra att bedöma en film eller en podcast”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden