Mitt i Huddinge

Förslaget: 10 000 bostäder i Huddinges naturreser­vat

På Mogårdsväg­en i Vårby gård pågår ett försök att ombilda 189 av Huges hyresrätte­r till bostadsrät­ter. Politikern­a i Huges styrelse har gett klartecken. Men föreningen har svårt att samla tillräckli­gt många intressera­de. SVALT INTRESSE. Bostadsrät­tsfören

- VÅRBY GÅRD Jonas Grönvik jonas@sodrasidan.se

Frigör 200-300 hektar av Gömmarens över 700 hektar stora reservat till 10 000 nya bostäder. Det föreslår Stockholms handelskam­mare i rapporten Naturreser­vatet blockerar bostäder. ’’Politikern­a måste prioritera bostäder före naturreser­vat”, säger Daniella Waldfogel på handelskam­maren.

– Vi kämpar och kämpar. Knackar dörr och samlar intressera­de. Vi har över 100 fullmakter. Men det saknas ungefär 20 namn. Många bor i andra hand och vi kommer inte i kontakt med hyresgäste­n, säger Anzhela Mamieva uppgivet.

Hon är aktiv i styrelsen för den bostadsrät­tsförening som ansökt om att få ombilda och köpa 189 lägenheter på Mogårdsväg­en 21 till 39 till bostadsrät­ter.

Redan 2012 var det nära att bostadsför­eningen fick köpa. Men efter att flera hyresgäste­r ångrat sig stoppades ombildning­en.

Dålig informatio­n

Jamal Lazar, som inte v il l ombilda, minns turerna förra gången.

– Det var många som inte riktigt var informerad­e vad ombildning­en skulle betyda för dem. När hyresgästf­öreningen gick ut med informatio­n var det många som drog tillbakasi­na fullmakter. Många har inte ekonomin att köpa.

Nu har bostadsrät­tsförening­en påbörja tett nytt försök. Hu ges prislapp denna gång blev 179 miljoner kronor.

Föreningen har till den 31 mars på sig att få med minst 2/3 av hyresgäste­rna för en ombildning. Men styrelsen tror inte att de kommer lyckas.

Många som ville köpa förra gången har flyttat. Och nu kommer ännu fler flytta, tror Anzhela.

– Om vi hade fått köpa hade många bott kvar och börjat ta hand om området. Det vore bra med en bättre blandning. I dag finns knappt några bostadsrät­ter i Vårby gård. De som vill äga sin bostad flyttar härifrån.

Många som bor här i dag skulle ha svårt att köpa en annan lägenhet till marknadspr­is.

– Erbjudande­t från Huge var mycket billigare. Det var en bra möjlighet för oss att få in en fot på bostadsmar­knaden, säger Anzhela.

Utöver att många hyresgäste­r inte har möjlighet att ta lån, så är kravet på en aktiv styrelse det som oroar skeptikern­a, tror Jamal Lazar.

– Många i gamla styrelsen har flyttat. Hur går det då på lång sikt? Vad händer om de aktiva säljer och flyttar? Det är inte många som känner att de orkar eller vet hur det fungerar att engagera sig i en bostadsrät­tsförening.

”Seriöst och bra”

HSB har hjälpt till med ombildning­en och skulle enligt avtalet få sköta förvaltnin­gen de första åren.

– Det är ett seriöst och bra företag. Vi har gjort allt vi kan. Vad mer ska vi göra, säger Anzhela.

Nu ska HSB ta kontakt med Huge för att se om de k angå med på en ombildning, t rotsatt det saknas drygt 20 namn. Men det ser inte ljust ut.

– Det är synd att de som inte vill köpa får bestämma. Det hade ju gått bra för dem att bo kvar som hyresgäste­r. Allt hade blivit bättre, vi hade lärt känna varandras om grannar, säger Anzhela.

Trots delade åsikter är stämmninge­n god mellan Anzhela, Jamal och Eva-theresa. ”Huge tar inte hand om underhålle­t. Det blir billigare om vi får sköta det själva”, tror Eva-theresa.

De som vill äga sin bostad flyttar härifrån.

 ??  ?? GODA GRANNAR.
GODA GRANNAR.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden