Mitt i Huddinge

Siri och Matilda skrev till Löfven

Att stänga gränser när människor flyr från krig och Sverige är ett rikt land med mycket oanvänd mark är konstigt. Det tyckte Siri Einemo och Matilda Nordmark, och skrev ett brev till statsminis­tern med ett förslag på hur flyktingmo­ttagandet kan lösas. Nu

- TULLINGE Anna Sjögren

Idén att skriva till statsminis­tern om flyktingmo­ttagandet föddes på en lektion när klassen pratade om regeringen­s beslut att införa Id-kontroller vid Öresundsbr­on och att inte släppa in dem som inte k anvisa identitets­handlingar.

– Vi blev ledsna att gränserna stängdes, flyktingar­na borde få vara här, säger Siri E in e mo ,9, f rånvardag srums-soffan hemma i Tull inge. med

Hon och kompisen Matilda Nordmark, 9, fortsatte att prata om flyktingsi­tuationen efterlekti­onen, och på fritids samma dag bestämde de sig.

– Vi tänkte att vi borde prata med någon som är mäktig och kom på att v i kunde skriva till statsminis­tern, säger Matilda.

I brevet föreslår de att

Vi tänkte att vi borde prata med någon som är mäktig och kom på att vi kunde skriva till statsminis­tern.

flyktinglä­ger kan byggas på en del av den obebyggda skogsmark som är 70 procent av landets y ta. Andra kan sova på skolor, dagis och arbetsplat­ser som inte används nattetid. På dagarna kan gui- der visa flyktingar­na runt - och på så sätt får fler människor jobb, konstatera­r de i brevet.

Löfven svarade

För någon vecka sedan kom svaret från Stefan Löfven, något kompisarna inte riktigt hade väntat sig. Han håller med om att Sverige ska ha ett bra flyktingmo­ttagande, men att andra Eu-länder måste ta sitt ansvar. Siri och Matilda tycker att svaret var bra.

– Det var ganska långt, det var bra. Jag trodde det skulle vara kortare, säger Matilda.

De håller med om att andra länder ska ta emot flyk- tingar, men Siri tycker ändå att Sverige kan ta större ansvar.

– Det finns faktiskt fattiga grannlände­r till Syrien som tar emot många, Sverige är rikt.

Rädslan att ta emot flyktingar beror på att många tror att pengarna i Sverige inte kommer räcka, tror hon. Matilda fortsätter:

– Jag tror de är rädda för att de inte är som dem, att de är olika. Men många i vår klass skulle inte vara här om inte deras föräldrar hade fått komma.

Vännerna brukar också gå runt i bostadsomr­ådet och samla in pengar till hjälporgan­isationer genom att sälja teckningar.

– Fast om folk inte vill betala så brukar vi ge dem en teckning ändå, säger Matilda.

Matilda och Siri tycker att barn borde få bestämma om mer saker i samhället.

– Inte om svåra saker som partier och sånt, men mer om saker som är lätta att förstå, säger Matilda. Siri fyller i: – Som att flyktingar ska få komma hit. Det är ju bara att tänka själv. Om det var krig här skulle ju vi vilja få komma till andra länder.

 ?? FOTO: ANNA SJÖGREN ?? Siris och Matildas brev. ÖPPNA GRÄNSERNA. Det tycker Tullingebo­rna Siri Einemo och Matilda Nordmark.
FOTO: ANNA SJÖGREN Siris och Matildas brev. ÖPPNA GRÄNSERNA. Det tycker Tullingebo­rna Siri Einemo och Matilda Nordmark.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden