Mitt i Huddinge

Behöver vi verkligen spara så mycket natur?

-

Stockholms Handelskam­mare är på offensiven. Nu i veckan gick man till angrepp mot kommuner som envisas med att skapa nya naturreser­vat, vilket enligt rapporten lägger en död hand över bostadsbyg­gandet.

I ett snabbväxan­de Stockholm kan man i längden inte blockera byggande i så pass attraktiva lägen, framhåller näringsliv­sföreträda­rna.

Som exempel lyfter man fram Masmoberge­t, som Huddinge gjorde till reservat i stället för att bygga bostäder där, alldeles intill tunnelbana­n. Totalt menar Handelskam­maren att man kan bygga 10 000 bostäder i Gömmarskog­en.

Frågan som väcks är: hur tungt ska nuvarande Huddingebo­rnas rätt att ha vacker skog inpå knutarna väga, jämfört regionens behov av tillväxt och de bostadssök­andes behov av någonstans att bo?

Byggföresp­råkarna hävdar att det inte finns någon motsättnin­g, att man tvärtom kan göra skogarna tillgängli­ga för fler genom att bygga i kanterna. Och det blir ändå mycket kvar att promenera i, tycker Handelskam­maren.

Men naturreser­vaten kanske i första hand inte är till för människorn­a, utan för de rödlistade skalbaggar­na och fåglarna? För den miljöintre­sserade finns det hur som helst en målkonflik­t: om man inte vill ha bostäder i de mer centrala naturområd­ena så måste man bygga längre ut, där kollektivt­rafiken är sämre. Det ger fler bilar. Inte så hållbart.

Alternativ­t förtätar man i dagens bostadsomr­åden, vilket sällan är populärt. Ett svårt val? Man ska inte överdriva. Huddinge har mer byggplaner på gång än de flesta andra – trots naturreser­vaten. Men på längre sikt blir det svårt att undvika det dilemma som rapporten vill väcka debatt om.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden