Mitt i Huddinge

Rappar för alla som gått bort

Det hände igen. Och igen. Unga människor som sätts i jorden för tidigt. När vännen Aiman förlorade livet gick luften ur Timmi och Emilio. Nu är Skogåsrapp­arna i Identity tillbaka med en ny singel till minne av de som gått bort.

- SKOGÅS Jonas Grönvik jonas@sodrasidan.se

”Det gör ont. Man blir så trött. Det påverkar så många”.

– Bara i förrgår blev någon skjuten i Bredäng. En kompis kände honom. Det har blivit vardag. Det är sjukt, säger Timmi Nikqi.

Rapparen Timmi Nikqi och producente­n Emilio Pezoa Amigo har förlorat för många nära och bekanta. Senast vännen och rapkollega­n Aiman Qabli från Vårby gård.

– Han hypade oss. Alltid. Gav oss lust att fortsätta med musiken, säger Emilio.

– Vi kunde uppträda och han var den enda personen som stod upp. Sa till alla sina grabbar KOM och ställde sig längst fram vid scenen, säger Timmi.

Timmi och Emilio tittar ner varsin kopp kaffe.

– Han spred vår senaste låt. Två veckor senare var han borta. Han dog. Han var 20 år. Jag är 24. Det satte igång tankarna. Hur kan det hända?

Tankarna snurrade. En låt blev till.

– Han gjorde inga misstag. Det var bara fel tid fel plats. Det bara hände. Det hände igen, säger Timmi.

Hyllar offren och de anhöriga

Identitys nya singel ”Hände igen” är tillägnad alla som går bort av gatuvåldet. Och de som lever kvar med sorgen.

– Den här låten ligger nära om hjärtat. Det var känslomäss­igt i studion. Tyst. Man fick bilder i huvudet. Jag kan inte förklara, säger Emilio, som utöver musiken jobbar på fritidsgår­den Southside i Tumba, dit Aiman ofta kom förbi med sina yngre syskon.

Någon dör. En artikel i tidningen. #Läggnerdit­tvapen. Tyst ett tag. Sen händer det igen.

– Artiklar glömts bort. Men en låt försvinner inte. Som ”Lägg ner ditt vapen” med Ison & Fille, säger Timmi.

Våld kommer alltid finnas omkring oss, menar de. Men efter Aimans död kände de att de behövde göra någonting.

– Det var droppen i glaset som rann över. Vi hoppas att ungdomar som blir tagna av låten tänker till, säger Emilio.

Alla i videon har nyligen förlorat någon. Soundet är hårt. Videon också. I bakgrunden sitter grabbar med skidmasker på en cross. Är Identity gangsters? ”Nej, inte en chans”.

– Vi har varit med om mycket och vill beskriva vår verklig het. Samtidigt vill vara förebilder­na som de unga ser upp till, säger Timmi och fortsätter:

– Vi tar inga droger. På helgerna jobbar vi i studion. Vi lägger 100 procent på musiken.

’’Tackar Modou för allt’’

Identity blev till i en studio i Jordbro. Studion som Panetoz-medlemmen Pa Modou Badjie startade, som blev ungdomsver­ksamheten ”Vägen ut”.

– Modou tog mig under sina vingar och lyfte mig. Han har fått mig att satsa på musiken och tog mig in på rätt bana. Jag har allt att tacka honom, säger Timmi.

Till en början var Identity en klick på åtta artister från tre olika grupper med helt olika stilar. Men klicken växte ifrån varandra. ”Vissa spårade, andra tröttnade”. Kvar blev Emilio och Timmi.

– Vi har alltid klickat. I början körde vi 90-talsstilen. Boom-bap. Det var baggy jeans, gräva vinyler på Söder, samplers och allt det där, berättar Emilio.

Men old-school soundet tog dem inte vidare.

– Vi brukade skoja om trap. Timmi drev och skrev rader på skoj. ”Mo Money Mo Para”. En dag spelade jag upp ett trap-beat i studion. Timmi kickade.

De blev direkt chockade av responsen.

– Folk droppa in i studion. Shit, vad e det här?! Jag och Timmi kollade på varandra. Det är det här!

Men boom-bapsoundet lever ändå kvar.

– Vi vill inte kasta old schoolstil­en. Vi växte upp med den. Känslan finns där. Vi kallar vårt sound för boom-bap-trap.

Förra singeln ”Ducka” snurrar på P3 osignat. Videon har blivit en succé, särskilt i Skogås, där den är inspelad.

– Kidsen ropar ”Ducka när du ser oss” när jag går förbi centrum. Den kanske inte toppar Abbans låt ”Skogås”, men det är kul att få ge Skogås ett eget anthem.

 ?? FOTO: JOHANNES LILJESON ?? IDENTITY. Timmi Nikqi och Emilio är den bubblande duon från Skogås. På tisdag den 29 mars släpper de videon till nya singeln ”Hände igen”, tillägnad alla som gått bort av gatuvåldet. Videon släpps på sodrasidan.se.
FOTO: JOHANNES LILJESON IDENTITY. Timmi Nikqi och Emilio är den bubblande duon från Skogås. På tisdag den 29 mars släpper de videon till nya singeln ”Hände igen”, tillägnad alla som gått bort av gatuvåldet. Videon släpps på sodrasidan.se.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden