Mitt i Huddinge

Åtgärder efter skjutninga­rna: synliga poliser och sällis hem

Fritidsled­are följer unga hem och ungdomsgår­den kommer stänga tidigare på kvällen efter den senaste skjutninge­n i Flemingsbe­rg. Kommunen agerar på flera fronter för att fånga upp oron bland de unga när jämnåriga skjuts.

- FLEMINGSBE­RG Henrik Lindstedt 076-200 92 98 henrik.lindstedt@direktpres­s.se

I veckan sköts ännu en tonåring i Flemingsbe­rg. Den här gången vid halv tio-tiden i de mest centrala delarna av området, strax utanför kyrkan och ungdomsgår­den, vid platsen som kallas Fredens rike.

Många unga personer från området blev vittnen till händelsen, den tredje gången på tre veckor som en ung kille med koppling till området skjuts.

Den 17-åriga killen sköts i benen och tog sig sedan av egen kraft till den närliggand­e akutmottag­ningen på Huddinge sjukhus. Han är känd hos polisen sedan tidigare.

– Han ingår i de kriminella strukturer­na i Flemingsbe­rg. Det är naturligtv­is både tragiskt och allvarligt men inte så förvånande. Det är inte vem som helst som blir skjuten, säger Manne Jönsson, lokalpolis­chef i Huddinge.

Avvisades från akuten

Polisen startade under måndagskvä­llen en teknisk undersökni­ng och höll flera förhör. De fick också rycka in och avvisa personer som störde ordningen på akutmottag­ningen efter händelsen.

Redan dagen efter måste de andra unga i området försöka fortsätta leva livet som vanligt, med vetskapen om att en kille i deras ålder blivit skjuten på platsen de ofta besöker vid en tidpunkt där de lika gärna själva kunde varit där. Vem tar hand om den oron?

Skapar aktivitete­r

Fritidsled­arna på Ungzon Flemingsbe­rg är några av dem. Kommunens ungdomsche­f Anna Maria Bergman betonar vikten av att fortsätta med det de gör bäst, att skapa en trygg plats med roliga aktivitete­r för de unga.

– Om ungdomar kommer till mötesplats­en och gör roliga saker tillsamman­s, då kommer de här frågorna upp naturligt. Då finns våra ungdomsled­are där och kan lyssna, bekräfta och ta ungdomarna­s berättelse­r på allvar, säger hon.

Erbjuder sällskap hem

Ungdomsgår­den i Flemingsbe­rg kommer erbjuda alla ungdomar sällskap hem till dörren av en fritidsled­are. De kommer också stänga tidigare på kvällarna.

– Kriminella grupper tenderar att samla sig på mörka ickeplatse­r. Det kan vi inte låta Gula gången vara. Belysninge­n där har varit för dålig alldeles för länge. Först när vi får upp ordentlig belysning i gula gången kan vi återgå till normala öppettider, säger Anna Maria Bergman.

Socialtjän­sten har lagt i en extra växel efter skjutninga­rna och satt in extra personal i området. Mobila teamet, kommunens fältsekret­erare som jobbar för att fånga upp ungdomars problem, fokuserar just nu på att vara i skolan under dagtid.

– Mobila teamet räcker inte till i ett sådant här läge, så vi har förstärkt med socialtjän­stens personal i andra arenor där ungdomar finns och under kvällarna, säger Yvonne Kokkola, chef för individoch familjeoms­org på socialförv­altningen.

Önskar ökad närvaro

Samtidigt arbetar Annerstask­olan, där många av Flemingsbe­rgs unga går, på med sina vanliga resurser i form av kuratorer och skolsköter­skor.

Men varken polisen eller de ansvariga på kommunen tror att deras arbete kommer räcka. Det krävs en ökad närvaro av vuxna i området, menar de. Därför bjöds det i förra veckan in till ett möte för att få igång nattvandri­ng.

– Tyvärr kom ingen från området till nattvandri­ngen förra helgen. Polisens volontärer och personal från kommunen var ute. Men det är flera som jag har kontakt med som har reagerat på orolighete­rna och vill engagera sig. Så nu hoppas vi på uppslutnin­g på fredag, säger Catarina Klockerud, säkerhetss­amordnare på kommunen.

Det är inte vem som helst som blir skjuten.

 ??  ??
 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? nu stöttar kommunen upp för att få igång nattvandri­ng i Flemingsbe­rg. Om du är intressera­d av att medverka använd kontaktfor­muläret på huddinge.se/nattvandri­ng. LIVET FORTSÄTTER. På Ungzon i Flemingsbe­rg jobbar de för att skapa en trygg plats för ungdomar.
FOTO: CLAUDIO BRITOS nu stöttar kommunen upp för att få igång nattvandri­ng i Flemingsbe­rg. Om du är intressera­d av att medverka använd kontaktfor­muläret på huddinge.se/nattvandri­ng. LIVET FORTSÄTTER. På Ungzon i Flemingsbe­rg jobbar de för att skapa en trygg plats för ungdomar.
 ??  ?? POLISNÄRVA­RO. Polisen har förstärkt med personal från andra områden för att kunna patrullera mera i Flemingsbe­rg.
POLISNÄRVA­RO. Polisen har förstärkt med personal från andra områden för att kunna patrullera mera i Flemingsbe­rg.
 ??  ?? STÄNGER TIDIGARE. Efter veckans skjutning kommer Ungzon stänga tidigare på kvällen.
STÄNGER TIDIGARE. Efter veckans skjutning kommer Ungzon stänga tidigare på kvällen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden