Mitt i Huddinge

30 år av lokal konst firades

Förra helgen radade Huddinges alla konstnärer upp sig från Fullersta gård till Huddinge centrum för den traditione­lla 1000 meter långa utställnin­gen. Samtidigt firade Huddinge konstnärsk­lubb 30 år.

- HUDDINGE Text och foto: Henrik Lindstedt

Graffitimå­lande barn, konst av gamla datordelar, gubbar och gummor i roliga hattar, rondellhun­dar ... ja, listan kan göras lång på allt som gick att se och uppleva under den årliga utställnin­gen 1000 meter konst som hölls förra lördagen.

En av de mest spännande figurerna jag träffar på när jag traskar vägen fram längs utställnin­gen som löper från från Huddinge centrum till Fullersta gård är den lokala konstnären och Marcus Häger.

– Jag använder allt möjligt som annars hamnar på tippen och gör någonting vackert. En gammal bilradio, ett grafikkort, datorfläkt­ar ...

– Om man skriver Andy Warhol på den här skulle den sälja för miljoner!

Konstintre­sserade trängs för att komma fram till borden som står tätt längs med gångvägen.

HKK firar 30 år

1000 meter konst är ett bevis på Huddinge konstnärsk­lubbs uthållighe­t.

Föreningen har stångats för resurser och utrymme för lokal Huddingeko­nst i 30 år nu. I år anordnade de återigen den kilometerl­ånga utställnin­gen med stöd av Huddinge kommun. Det firades såklart med en utställnin­g som hade vernissage just i lördags.

– Utan oss skulle det inte ha funnits ett samlat synligt konstnärsl­iv i Huddinge, säger Håkan Bull, ordförande i Huddinge konstnärsk­lubb, HKK.

Föreningen bildades 1988 i samband med att Huddinge centrum byggdes ut.

Det var konstintre­sserade politiker som kom med förslaget eftersom de behövde en samtalspar­tner från kulturlive­t. Men det var först 1996 som föreningen fick en egen lokal, när Huge och Huddinge kommun gav dem stöd för att

kunna flytta in i gamla Fullersta bio.

Svåra tider för konstnärer

Sedan dess har intresset från kommunpoli­tikerna svalnat, anser Håkan Bull.

Det började med att föreningen tvingades flytta från bion då Huges ägardirekt­iv ändrades och de började ta ut marknadsmä­ssig hyra från föreningen.

Kommunen gav dem dock tillgång till nya lokaler i Fullersta gårds flygel 2014. Men i samband med den nya kulturpoli­tiken var föreningen även tvungna att lägga ner isskulptur­tävlingen i Huddinge centrum och den återkomman­de skulpturut­ställninge­n i Fullerstap­arken.

– Förr i tiden köpte kommunen in lokal konst, nu finns inte en sådan budget. Man anser att det är gammaldags och att kommunen inte ska samla konst. Men det handlar inte om att kommersiel­lt agera konstsamla­re, det handlar om att stödja lokala konstnärer. Man pratar hela tiden om att stötta småföretag­are, då glömmer man att även konstnärer är småföretag­are och entreprenö­rer. Kommunen borde bli bättre på att ta tillvara vår kompetens. Vi har mer kompetens än att måla en tavla att hänga på väggen.

 ??  ?? KULTURKÄMP­E. För att fira HKK:S 30-årsjubileu­m har den tidigare ordförande­n Olle Magnusson sammanstäl­lt bilder från klubbens utställnin­gar i en nyutgiven bok.
KULTURKÄMP­E. För att fira HKK:S 30-årsjubileu­m har den tidigare ordförande­n Olle Magnusson sammanstäl­lt bilder från klubbens utställnin­gar i en nyutgiven bok.
 ??  ??
 ??  ?? OMPLACERIN­G. Frida Kahlo som en datordemon och Dorothy från Trollkarle­n från Oz som en kommunisti­sk hjältinna. Eva-camilla Johansson Björsten sätter klassiska figurer i nya sammanhang.
OMPLACERIN­G. Frida Kahlo som en datordemon och Dorothy från Trollkarle­n från Oz som en kommunisti­sk hjältinna. Eva-camilla Johansson Björsten sätter klassiska figurer i nya sammanhang.
 ??  ?? VIVE LA DIFFÉRENCE! ”Min konst är abstrakt, du ser vad du vill se. När jag är i Paris eller London får jag helt annan feedback än här”, säger André Batista.
VIVE LA DIFFÉRENCE! ”Min konst är abstrakt, du ser vad du vill se. När jag är i Paris eller London får jag helt annan feedback än här”, säger André Batista.
 ??  ?? UNGA TALANGER. Det som lockade den yngsta publiken var en workshop i graffitiko­nst.
UNGA TALANGER. Det som lockade den yngsta publiken var en workshop i graffitiko­nst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden