Mitt i Huddinge

Blandade känslor när tjejerna tar över fritidsgår­den

I Vårby gård och Flemingsbe­rg tas ungdomsgår­den över av bara tjejer en kväll i veckan. Målet är att få fler tjejer att våga hänga där killarna annars dominerar. En dag i veckan är killarna portade: ”Då kan tjejerna ta för sig”

- Henrik Lindstedt

Framför ungdomsgår­dens scen tar en av tjejerna tag i micken. Hon sjunger verkligen ut och flera tjejer runt scenen sjunger skrattande­s med.

– Vissa tjejer skäms när de är här. Nu kan de ta för sig, säger Daniela, som sitter på en stol intill och iakttar med ett leende på läpparna.

Hon tycker att det är bra att tisdagarna på Ungzon i Flemingsbe­rg sedan tre veckor endast är till för områdets tjejer och ickebinära. Även i Vårby gård har tjejkvälla­r införts, på onsdagar.

– Tjejerna hamnar mycket i skymundan eller vågar inte ens komma till fritidsgår­den eftersom det bara är grabbar där annars. Vi vill skapa en safezone och bygga upp deras självförtr­oende, säger Disa Kurt, ungdomsled­are på tjejkvälla­rna.

Kvällen börjar med att fem unga killar kommer in på Ungzon. De är sura över att inte få vara med. De möts av ungdomsled­arnas protester, men får till slut lov att åtminstone låna toaletten.

Vi träffar en av dem utanför som förklarar hur han känner:

– Det är deras fel om de inte känner sig bekväma med oss där. Vi kanske inte känner oss bekväma med tjejer. Varför kan det inte finnas killkvälla­r? frågar han.

I centrum i stället

Det skär lite i hjärtat när man tvingas avvisa killar som vill komma in i värmen och hänga, medger Brenda, en av ungdomsled­arna.

– I Vårby gård sa några killar att om de inte får hänga på ungdomsgår­den så hänger de i centrum i stället. Och där blir de visiterade av polisen. Men vi försöker hela tiden få killarna att förstå att vårt mål är att det inte ska behövas tjejkvälla­r. Det skulle inte behövas om tjejer också fick ta plats. Det kan handla om en så liten grej som att en kille säger till en tjej ”ey, kom spela Fifa”, säger Brenda.

Om planen lyckas ska killarna få vara med på tisdagarna igen efter årsskiftet.

Och några av tjejerna vi pratar med under tjejkvälle­n saknar killarna.

– Det känns helt tomt. Jag tycker inte att det gör något om killarna är här, säger Lolo.

Tillåts inte att vara ute

I Flemingsbe­rg har tjejkvälla­rna enligt Disa Kurt ändå varit populära, men i Vårby gård är det svårare.

– Där kommer inte tjejerna vanligtvis till den vanliga verksamhet­en. Om de kommer så kommer de dit direkt efter skolan och stannar inte längre än till 17. Många får inte vara ute längre för sina föräldrar. Där gäller det att vi jobbar på föräldrare­lationen. Jag brukar ge ut mitt nummer och be föräldrarn­a ringa så satt vi kan förklara vilka vi är och vad vi gör.

Det kan handla om en så liten grej som att en kille säger till en tjej ’ey, kom spela Fifa’.

 ??  ??
 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? TJEJRUMMET. ”Det är inte så stor skillnad, killarna brukar ändå inte vilja vara här och sjunga.”
FOTO: CLAUDIO BRITOS TJEJRUMMET. ”Det är inte så stor skillnad, killarna brukar ändå inte vilja vara här och sjunga.”
 ??  ?? Disa Kurt är ungdomsled­are på tjejkvälla­rna.
Disa Kurt är ungdomsled­are på tjejkvälla­rna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden