Mitt i Huddinge

ROBIN GÖR SIG REDO FÖR NÄSTA ROND

Snar ar isa ra oxaren Robin Safar klivet över Atlanten. I slutet av november är en proffsmatc­h inbokad i Las Vegas.

- Text och foto: Claudio Britos

Vem som helst kan lyckas, det vill jag visa. Jag är inte någon speciell.

Visättra, en ljus eftermidda­g. Robin Safar sitter i bilen och väntar på lillasyste rn innan de åker till träningslo­kalen. För Robin Safar är boxningstr­äningen viktigare än någonsin.

– Allting jag har offrat och all tid jag lagt ner, det är det som fått mig att hamna där jag är i dag. Och jag har bara börjat. Jag har en lång och ljus väg till toppen.

Närmast gäller USA och Las Vegas där han kommer bo och träna i ett år, på samma klubb som svenska världsmäst­aren Badou Jack. En match är planerad till slutet av november på Casino Rio i Las Vegas. Så fort arbetsvisu­met är klart så lämnar han Sverige.

– Tre månader som max har jag varit borta tidigare. Det känns jobbigt att lämna familj och vänner, men jag vill ju nå mina mål. Det är värt det. Jag visualiser­ar att jag skall vinna matchen, att jag kommer ha ett bra hem i USA och allting går bra inför resan. Och min tränare följer med mig.

Det började med tvångsträn­ing

För Robin började boxningen på behandling­shemmet på Gotland, där träningen var tvång.

– Ju mer jag mognat så har jag börjat prioritera bättre. På hemmet hittade jag andra drömmar och andra mål. Där började träningen på allvar, och efter det kom matcherna och boxningen. Det blev allvarliga­re efter det.

Där var det mest Mma-träning på schemat, men för Robin har boxningen alltid legat närmast hjärtat.

– Det har gett mig framtid och stabilitet, helt annat sätt att se på livet. Det har fått mig att må bättre. Det är det enda jag har i mitt huvud.

Träningen först

Cemil Karahan, Visättrako­mpisen och kampsports­kollegan, går förbi. Han stannar och frågar om han vill komma över till en kompis. Men Robin säger med en tydlig röst att träningen väntar.

Som idrottsman är träningen en avgörande del. Det är inte alltid roligt att träna, berättar Robin. Om man mår dåligt efter att ha druckit alkohol, så är känslan när man inne på sjätte, sjunde veckan på träningsca­mpet dubbelt så jobbig som en bakfylla.

– Man har ångest, är ledsen, hungrig, nedbruten. Alla runtomkrin­g får ta all skit, se en må dåligt. Att de ändå pushar en, det får en att fortsätta framåt.

Efterlyser mer positivism

Robin berättar om en diskussion han och en vän hade kring människor som fallit fel men nu tagit en bättre väg.

– Varför hamnar de inte på nyhetsmorg­on? Är där och provar vin och pratar om framtiden och varför de kan få andra människor att bli glada, i stället för att dra fram det mörka och fokusera på sådana frågor.

I rollen som förebild är han fast beslutsam.

– Vem som helst kan lyckas, det vill jag visa. Jag är inte någon speciell. Men sanningen är den att jag tror jag gör mer nytta om jag fokuserar på min grej just nu. Alla som ser det ser upp till det. Jag har planer för kommande generation­er längre fram, då kan jag fokusera på det helhjärtat i stället.

 ??  ??
 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? VÄXER DUBBELT. Ju mer du utvecklas utanför ringen, desto mognare blir du i ringen, menar Robin.
FOTO: CLAUDIO BRITOS VÄXER DUBBELT. Ju mer du utvecklas utanför ringen, desto mognare blir du i ringen, menar Robin.
 ??  ?? KLIPPA. ”I dag har jag principer, moral och karaktär. Ingen kan rubba mig. Ingen kan få mig att bli någon annan,” säger Robin Safar.
KLIPPA. ”I dag har jag principer, moral och karaktär. Ingen kan rubba mig. Ingen kan få mig att bli någon annan,” säger Robin Safar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden