Mitt i Huddinge

Brandfarli­gt byggfusk i höghus

- Henrik Lindstedt 076-200 92 98 henrik.lindstedt@direktpres­s.se

I tio år har hyresgäste­rna i Huges höghus på Klockarväg­en bott i potentiell­t brandfarli­ga hus.

Husens fasader innehåller brännbar cellplast, som enligt Huge har byggts in utan deras vetskap.

– Jag blev jätteoroli­g efter branden i Greenfell Tower, säger en hyresgäst.

Hyresgäste­rna i fem höghus på Klockarväg­en har i tio års tid bott i potentiell­t brandfarli­ga hus. Huge bostäder har nämligen inte haft koll på att de relativt nybyggda husens fasader innehåller det brännbara materialet cellplast. Det var TV4 Nyheter först med att rapportera.

Cellplast är inte ett ovanligt material i fasader, men det måste vara utfört på rätt sätt för att vara säkert. Nu utreder Södertörns brandförsv­arsförbund och Huge bostäder den potentiell­a brandriske­n.

– När man har brännbart material som cellplast i en fasad så finns det en risk för brandsprid­ning på utsidan av huset. Men det finns lösningar på fasader där brännbara material ingår. Nu ska Huge redovisa hur de ska få till bra och säkra boendemilj­öer, säger Lars-göran Uddholm, brandchef på Södertörns brandförsv­arsförbund.

Rädda efter Londonbran­d

Redan sommaren 2017 började Huges hyresgäste­r på Klockarväg­en misstänka att deras hus var direkt farliga. Det började med att de hittade sprickor i fasaden och blev oroliga för mögel. När de bad Huge åtgärda problemet fick de veta att det inte fanns någon risk för mögel, eftersom fasaden är ”helt i betong med cellplast och puts utanpå”.

”Blev jätteoroli­g”

Hyresgäste­rna hade sett rapporteri­ngen om när höghuset Greenfell Tower i London slukades av lågor, en brand som orsakade 72 människors död. Greenfell Tower var isolerat med cellplast.

– Jag blev jätteoroli­g. Vi hinner inte ut om det börja brinna, säger en av de boende som vill vara anonym.

När hyresgäste­rna påtalade detta återkom Huge med bygghandli­ngar som sa att fasaden endast hade cellplast i sockeln (husgrunden). Detta visade det kommunala bostadsbol­aget även med en bild från en provborrni­ng i fasaden.

Gav inte upp

Men hyresgäste­rna gav inte upp. Efter att de hade krigat för sin rätt i ett år gjordes ytterligar­e en provborrni­ng med hjälp av Södertörns brandförsv­arsförbund. Den visade att fasaden mycket riktigt innehåller ett 10 centimeter tjockt lager cellplast utanpå betongen.

– Om det är de som har byggt som lurat sin uppdragsgi­vare eller om det är uppdragsgi­varen som gjort det här medvetet kan vi inte svara på just nu. Det är nästa steg, säger Lars-göran Uddholm.

Måste inte evakuera

Trots att utredninge­n av brandsäker­heten inte är klar säger Huge att de boende kan känna sig säkra.

– Vi ser allvarligt på att bygghandli­ngarna inte stämmer överens med verklighet­en. Men undersökni­ngen har bedrivits av brandexper­ter som säger att fasaderna uppfyller reglerna för brandsäker­het, säger Cristina Gonzales-pons, pressansva­rig på Huge bostäder AB.

Enligt Huge är isoleringe­n mellan våningarna och runt fönstren i ett annat, obrännbart material. Betongen mellan lägenheten och fasaden ska också hindra att en brand i en lägenhet sprider sig.

– Nu inväntar vi undersökni­ngen. Visar den att vi behöver åtgärda något så kommer vi att göra det.

Hur vet ni att inte fler hus är felkonstru­erade?

– I dagsläget kan jag inte svara på om fler hus har samma typ av fasad. Vi har dock inte särskilt många hus som är byggda under samma tid, på 2000-talet, då den här fasadkonst­ruktionen var vanligt förekomman­de, säger Cristina Gonzales-pons.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? PROVBORRNI­NG. Med hjälp av Södertörns brandförsv­arsförbund gör Huge en andra provborrni­ng i husens fasader.
FOTO: PRIVAT PROVBORRNI­NG. Med hjälp av Södertörns brandförsv­arsförbund gör Huge en andra provborrni­ng i husens fasader.
 ??  ?? Lars-göran Uddholm.
Lars-göran Uddholm.
 ??  ?? Cristina Gonzales-pons.
Cristina Gonzales-pons.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden