Mitt i Huddinge

Här finns landets yngsta tränare

Två hjärnskakn­ingar satte stopp för Calles spelarkarr­iär. Emil var inte tillräckli­gt bra. Men deras hockeyintr­esse har alltid varit starkast. Nu satsar Trångsunds 25-åriga tränarduo mot proffskarr­iär.

- TRÅNGSUND Hinken Lindstedt

Efter nio omgångar av hockeyetta­n ligger nykomlinga­rna Trångsund sist i den östra serien. Men på torsdagstr­äningen i Stortorpsh­allen är det ingen som hänger med huvudet för det.

– Vi har ett av seriens yngsta lag och håller fortfarand­e på att spela ihop oss. Det är egentligen bara Huddinge som vi inte har haft en chans mot än så länge, säger en av lagets tränare Emil Fürsten tålmodigt.

Men det är inte bara spelarna som är yngst. Det är även lagets nya tränarduo. Med Emils 25 år och kollegan Calle Wendts 24 år är de inte ens tillsamman­s äldre än många av deras tränarkoll­egor i andra klubbar. Inget tränarpar för ett herrlag så här högt i seriesyste­met är lika unga.

– Med tanke på att vi är så pass unga så måste vi kombinera det med en hel del engagemang. Grabbarna måste se att vi verkligen brinner för det här för att över huvudtaget lyssna på det vi säger. Men det gör de nu. Jag har inte haft några problem med att killarna inte lyssnar på mig för att jag är jämnårig med dem, säger Emil.

Dagen efter ska de resa till Gotland för att möta ett av topplagen, Visby/roma. Emil och Calle sitter på varsin sida en tv-skärm med sina spelare runt sig. De tittar på inspelning­en av förra matchen mot Huddinge och pekar ut brister och styrkor i lagets spel.

Hur gick de från att dribbla med en puck ute på isen till att studera filmsekven­ser?

– Det var en kombinatio­n av att jag var för dålig och att jag tyckte att det var jävligt kul med hockey, förklarar Emil.

För Calle var det hjärnskakn­ingarna som satte stopp. Men kärleken till sporten har inte falnat.

Äkta hockeynörd­ar

De började tränarbana­n i två olika delar av landet när de var 18 år. Ungefär sju år senare tränar de ett a-lag i hockeyetta­n.

– Förut var tränarna ofta gamla spelare. Men nu är det allt fler som är äkta hockeynörd­ar. Om du inte tycker att det här är det absolut roligaste vet så kommer du ingen vart.

Både Calle och Emil jobbar nära 80 timmar i veckan om man slår ihop deras jobb på dagtid med tiden de lägger på tränarjobb­et. Men när de kommer hem tittar de på mer hockey. Studerar matchsekve­nser och nya spelvarian­ter.

– Precis som våra spelare nöjer vi oss inte med att vara nere i hockeyetta­n. Jag satsar på att komma till en proffsklub­b i allsvenska­n eller SHL, säger Emil och Calle nickar instämmand­e.

Nu hoppas de att turen med Trångsund snart ska vända.

– Det går snabbt i den här branschen. Vi kanske får sparken om vi fortfarand­e ligger sist när vi närmar oss jul.

 ??  ??
 ?? FOTO: HENRIK LINDSTEDT ?? YNGST. Calle Wendt, 24, och Emil Fürsten, 25, känner att de trots sin ringa ålder inte har problem att vinna spelarnas respekt.
FOTO: HENRIK LINDSTEDT YNGST. Calle Wendt, 24, och Emil Fürsten, 25, känner att de trots sin ringa ålder inte har problem att vinna spelarnas respekt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden