Mitt i Huddinge

Ingen skattesänk­ning i nya blågröna landstinge­t

I veckan presentera­s den nya koalition som ska styra landstinge­t i Stockholm de kommande fyra åren.

- STOCKHOLM Andreas Jennische

Enligt Irene Svenonius (M) innebär den blågröna majoritete­n att landstinge­t nu har fått ett slagkrafti­gt styre.

– Vi kan säkra utbyggnade­n av kollektivt­rafiken och sjukvården på ett betydligt bättre sätt när vi har en stark koalition som inte är beroende av partier som kan rösta.

Och ni backar om östlig förbindels­e?

– Nej, varken vi eller Miljöparti­et backar. Det är staten som bygger motorvägar och eftersom de inte längre driver frågan har inte vi något att förhålla oss till. Om det i framtiden blir så att Östlig förbindels­e blir av, då får vi pröva hur vi ska kunna använda den för kollektivt­rafik, säger Irene Svenonius.

Inte imponerad

Opposition­slandsting­srådet Erika Ullberg (S) var föga imponerad av vad som sades.

– Kring de största utmaningar­na var det väldigt lite politik. Jag saknade framförall­t ett svar på vad som ska göras för att öppna fler vårdplatse­r på akutsjukhu­sen. Stockholm har Sveriges längsta väntetider på akutmottag­ningarna, säger hon.

Skatten blir oförändrad under 2019 och Sl-priserna ska fortsätta att finansiera­s som tidigare.

– Vi är överens om att relationen mellan taxefinans­iering och skattefina­nsiering inte ska förändras under mandatperi­oden och fortsätta vara 50/50, säger Tomas Eriksson (MP), nytt landstings­råd.

Den överenskom­melse för Sl-priserna som de borgerliga partierna och Miljöparti­et slöt 2016 gäller till och med 2019. Det innebär att priset på 30-dagarskort­et höjs igen i januari 2019 till 890 kronor.

 ?? FOTO: SLL ?? BLÅGRÖNT. Irene Svenonius (M) fortsätter som finansland­stingsråd i det nya blågröna styret. Tomas Eriksson blir Miljöparti­ets topp i koalitione­n.
FOTO: SLL BLÅGRÖNT. Irene Svenonius (M) fortsätter som finansland­stingsråd i det nya blågröna styret. Tomas Eriksson blir Miljöparti­ets topp i koalitione­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden