Mitt i Huddinge

Här öppnar stans nya sprututbyt­e

Plats är hittad. Och beslut fattas inom kort. Nu får Stockholm ett nytt sprututbyt­e för narkomaner.

- STOCKHOLM Christoffe­r Röstlund Jonsson christoffe­r.rostlund@direktpres­s.se

Stockholm har redan ett sprututbyt­e. Sedan 2013 kan de som injicerar droger byta sina uttjänta kanyler och sprutor gratis på S:t Görans sjukhus på Kungsholme­n. Men behovet av en andra klink har länge beskrivits som stort.

Förra året trodde man sig ha hittat plats för en ny klinik, vid Gullmarspl­an. Men efter kraftiga protester från grannar och politiker slopades de planerna helt i februari i år. Sedan dess har landstinge­t letat på. Och nu har man hittat lokaler som man anser lämpliga.

Igång före årsskiftet

Det andra sprututbyt­et blir i Mariahuset på Wollmar Yxkullsgat­an på Södermalm. Formellt beslut fattas inom två veckor av tjänstemän­nen på landstinge­t och man hoppas vara igång med verksamhet­en innan årets slut efter mindre ombyggnati­oner.

Sprututbyt­e nummer två kommer att flytta in i samma hus som en enhet för hemlösa samt en för beroendevå­rd. I dag sköts vården i Mariahuset av Capio men Prima kommer att ta över i framtiden.

– Vi har gått igenom hela staden för att hitta bra lokaler. Vi har letat och letat och kommit fram till att det här blir en bra lösning. Med den vård som redan finns där blir det en bra blandning, säger Liberalern­as Jessica Ericsson, landstings­politiker som länge drivit den här frågan. Ericsson är ordförande för beredninge­n för folkhälsa och psykiatri.

Tidigare sa ni att det var viktigt att kliniken skulle ligga i Söderort för att nå de brukare som bor där. Har ni ändrat er gällande det?

– Söderort var inte det viktigaste. Det viktigaste är att det är lätt att ta sig dit. Och att det ens är möjligt att göra det där. Allt vi har kollat på överallt – inget har gått eller så har lokalerna inte varit tomma, säger Ericsson.

 ??  ??
 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? MARIA. Här på Wollmar Yxkullsgat­an ska det nya sprututbyt­et flytta in.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN MARIA. Här på Wollmar Yxkullsgat­an ska det nya sprututbyt­et flytta in.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden