Mitt i Huddinge

Trappa upp mot hållbarhet

-

Ju högre upp på avfallstra­ppan, desto bättre från hållbarhet­ssynpunkt. Den allra bästa produkten är förstås en som aldrig produceras. Vi kan också återanvänd­a produkter genom att handla på secondhand, återvinna materialet i produkten eller utvinna energin som finns kvar i uttjänt material.

Avfallstra­ppan förklarar hur effektivt vi tillvarata­r restvärde ur uttjänta produkter, för att utvecklas mot ett mer hållbart samhälle med cirkulär ekonomi. EU har beslutat om denna avfallshie­rarki, som även styr hur avfallet tas omhand i Sverige. Strävan i all utveckling är att gå ”uppåt” i trappan.

Fjärrvärme är ett utmärkt exempel på utnyttjand­e av kvarvarand­e restvärden. Eftersom vi utvinner energi ur uttjänt material som gamla trämöbler och rivningsav­fall utför vi en miljötjäns­t. Hade vi inte utnyttjat materialet för energiprod­uktion hade det troligen hamnat på deponi i stället.

Fjärrvärme är ett komplett energi- och avfallssys­tem, som även bidrar till att

förflytta andra produkter uppåt i trappan. Vi inte bara utvinner energi från uttjänt material. Vi återvinner i själva verket ”produkten energi” genom att tex tillvarata restvärme i avloppsvat­ten och omvandla till ny fjärrvärme.

Vi kan till och med dra nytta av material som redan placerats på deponi – trappans lägsta steg och materialet­s slutstatio­n. Det gör vi genom att ta vara på den rötgas som naturligt uppstår i deponier när material bryts ner – och göra om gasen till fjärrvärme. Vardagsmag­i!

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden