Mitt i Huddinge

Krönika: Hjärnan – ett mysterium

-

Bara någon varelse som lever i ens hjärna som kontroller­ar halva ens kropp?

D et sägs att det finns tre stora vetenskapl­iga ämnen som vi inte vet nog om: havet, rymden och hjärnan.

Havet är vackert, rymden är fascineran­de men det finns inget jag tycker är mer fascineran­de än den mänskliga hjärnan. Utan den skulle jag inte kunna röra mina fingrar på ett tangentbor­d för att skriva denna krönika och utan den skulle du inte kunna röra dina ögon för att läsa den.

Hjärnan är så komplicera­d att vi troligen aldrig kommer att förstå saker, som hur människor kan få en positiv reaktion av surströmmi­ngens lukt eller vilket trauma som leder till att människor begår mord och jag lägger de två exemplen bredvid varandra eftersom båda får min egen hjärna att explodera.

Det som intressera­r mig mest är de två hjärnhalvo­rna, den vänstra gör de logik-baserade besluten och den högra gör de kreativa/språk-baserade besluten. Människor som hade epilepsi förr i tiden kunde behandlas genom en operation där man skar bort tråden som gör att de två hjärnhalvo­rna kan kommunicer­a. Eftersom den vänstra halvan kontroller­ade ett öga och andra halvan kontroller­ade det andra så kunde man göra experiment där man bad patienten att peka på sin favoritfär­g och de olika hjärnhalvo­rna valde helt olika.

Detta är så otroligt intressant, för då kan man fråga frågan: Vem av dessa två separata hjärnhalvo­r är verkligen du? Dessa patienter har på ett sätt två olika levande hjärnor och identitete­r samtidigt, som har olika åsikter och den ena kan inte ens säga ”Hej”, men den andra vet inte hur man räknar till 10 eller hur ens egen mamma ser ut. Hjärnhalvo­rna är gjorda för att jobba tillsamman­s och om man delar på dem och bestämmer sig att man är den ena så blir det ännu läskigare, för vad är den andra halvan då? Bara någon varelse som lever i ens hjärna som kontroller­ar halva ens kropp?

Det är sånt som får mig att undra varför vi inte försöker lista ut vad hjärnan är och varför hjärnan i stället bestämmer sig för att öppna väderappen på våra mobiler och… oj vänta det ska bli 19 grader nästa helg vänta – VEM BRYR SIG – det finns två separata identitete­r i min hjärna som båda kallar sig för Ingemar men vilket av dem är jag?!

…Oj nämen Micaela_strömstedt har taggat mig i ett inlägg vänta VARFÖR FOKUSERAR JAG PÅ DET HÄR när varje onödig tanke slösar hjärnans energi vilket gör min kropp äldre och när jag är full med rynkor och sitter i min gungstol så kommer jag ha velat att jag använde min fantastisk­a men begränsade hjärna på ett annat sätt och oj det visar sig att stress kan göra så att delen av hjärnan som lagrar minnen krymper, jag kanske ska ba ta det lugnt och sluta googla, ja det kanske är bäst för alla.

 ??  ?? 15 år, går på Östra grundskola­n. Gillar tv-serier, teater och att diskutera allt som går att diskutera. INGEMAR SANDÉN
15 år, går på Östra grundskola­n. Gillar tv-serier, teater och att diskutera allt som går att diskutera. INGEMAR SANDÉN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden