Mitt i Huddinge

Huddingepo­litiker ser risker med Os-by

Om Stockholm får vinter-os 2026 kan Flemingsbe­rg bli platsen för Os-byn. Toppolitik­er i Huddinge ser både fördelar och risker med arrangeman­get.

- FLEMINGSBE­RG Henrik Lindstedt

Svenska olympiska kommittén, SOK, fortsätter att arbeta för att ta olympiska vinterspel­en till Sverige och huvudsakli­gen Stockholm 2026 trots att Stockholms nya blågröna styre har sagt nej till arrangeman­get.

Om OS kommer till stan är Flemingsbe­rg en tilltänkt plats för en Os-by där de tävlande ska bo.

– Det är absolut ett intressant område. Det byggs mycket där, så kapacitete­n finns. Vi har också tittat på Barkarbyst­aden i Järfälla. Det är två av kommunerna som vi väldigt troligt kommer att gå vidare med, säger Peter Reinebo, verksamhet­schef på SOK.

Än så länge har SOK endast sonderat terrängen med byggbolage­n i området. Senare i höst ska en topp tre utses och först då ska samtalen tas vidare till kommunerna.

Både kommunstyr­elsens ordförande Daniel Dronjak (M) och gruppledar­en för Socialdemo­kraterna Sara Heelge Vikmång är försiktigt positiva till att ta Os-byn till Huddinge.

Men Malin Danielsson (L), ordförande i samhällsby­ggnadsutsk­ottet i Huddinge, höjer ett varningens finger.

– 2021 ska Tvärförbin­delse Södertörn börja byggas. Går det att bygga den samtidigt som ett OS ska arrangeras och genomföras? Likaså vad det gäller Spårväg syd, det finns ganska många frågor jag vill ha svar på innan jag gör tummen upp, säger hon.

Enligt Peter Reinebo finns inga sådana risker eftersom Os-byn skulle inhuseras i redan planerade bostadspro­jekt. Det kommer inte heller krävas några investerin­gar som riskerar att konkurrera ut något annat.

 ??  ?? Här kan Osstjärnor­na sova.
Här kan Osstjärnor­na sova.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden