Mitt i Huddinge

”Till killarna som krossade mina fönster: Jag tycker synd om er”

- Olov Hamilton sfi-lärare, Skogåsbo och lokalpolit­iker för Vänsterpar­tiet i Huddinge kommun

Måndag den 1 juni firar vår familj firar att vi har bott i Skogås i tre år. Vi trivs verkligen här och det var ett riktigt bra beslut att flytta hit.

Men strax efter klockan 21 tar kvällen en otäck vändning. Våra fönsterrut­or krossas med sten. Grannar ser två unga killar springa från vår tomt. Vår dotter sover, men säger att hon hörde smällen ”i sömnen”.

Att allt inte är problemfri­tt här, det visste vi ju. Vi har varit med om garageinbr­ott och larm mitt i natten. Att gå hem från pendeln sent på kvällen kan kännas otryggt. Är det gäng med unga killar i centrum är man extra försiktig. I den lokala facebookgr­uppen läser man ofta om olika händelser. Det talas om ”pack” och ”kräk” och om att bilda medborgarg­arden för att ”rensa upp”. Jag förstår verkligen känslan. Man blir arg och maktlös. Att skriva så är nog ett sätt att hantera ilskan. Men till sist uppstår hatstämnin­g och på ett sätt gör sådana kommentare­r mig mer rädd än kriminalit­eten, för man vet vad det kan leda till på längre sikt.

Ni som pangade fönstren, om ni läser det här: varför gjorde ni så? Varken jag, min fru eller vår sexåriga dotter vill er något ont. Egentligen tycker jag synd om er. Att ni inte kan komma på något vettigare att göra en vacker försommark­väll.

Jag vet inte hur ni hamnade där. Men ju färre möjlighete­r unga har, desto lättare är det för kriminella gäng att värva dem. Och ojämlikhet­en har ökat de senaste åren, både här i Huddinge kommun och i Sverige i stort. Det dras ner på ungas fritid och skolan anställer färre elevassist­enter och annan extraperso­nal (det här är nog viktigare än många inser). Som lokalpolit­iker ser jag det här på nära håll. Allt för att ha låg skatt och ”effektivis­era”.

Att brottsligh­et hänger ihop med ojämlikhet är helt uppenbart för alla som vill se det. Vill man göra något åt brottsligh­eten är det just ojämlikhet­en man måste bekämpa.

Självklart älskar jag fortfarand­e Skogås. Låt oss ta hand om varandra.

 ??  ?? OLOV HAMILTON,
Skogåsbo sedan 2017, älskar fortfarand­e sin ort trots den obehagliga händelsen.
OLOV HAMILTON, Skogåsbo sedan 2017, älskar fortfarand­e sin ort trots den obehagliga händelsen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden