Mitt i Huddinge

FYRA MÅNADER AV HOT OCH HAT.

L-topp hängdes ut i Lamotte-video

- Michael Toll michael.toll@direktpres­s.se

Förra veckan meddelade Svea hovrätt att de hot som riktats mot politikern Jan Jönsson (L) inte var olagliga. För StockholmD­irekt berättar Jan Jönsson vad som startade hatdrevet mot honom.

Det var i höstas som antalet hot riktade mot Jan Jönsson var som högst. Den utlösande faktorn var en artikel på StockholmD­irekt, som publicerad­es i mitten av september 2019. Liberalern­a presentera­de där en ny strategi för att förebygga kriminalit­et bland barn och unga. En av strategins totalt fyra delar som lyftes fram var ett ”våldsföreb­yggande arbete utifrån ett jämställdh­etsperspek­tiv och destruktiv­a mansnormer”.

– Vi tyckte inte det var kontrovers­iellt, men artikeln lyftes upp av olika alternativ­sajter, som också skrev egna artiklar. De drog på och vinklade det mot att vi ville att grovt kriminella och terroriste­r skulle vårdas genom samtal. Men det var ju helt fel, det vi pratade om var ju inte terroriste­r utan om elever i grundskole­åldern, säger Jan Jönsson.

Den var väldigt smart gjord. Det var ett hopklipp av inslag från när jag varit med i SVT.

Lamotte producerad­e film

Artiklarna fick dock ringar på vattnet och samhällsde­battören Joakim Lamotte tog upp ämnet i sina kanaler och producerad­e en film om Jan Jönsson som snabbt fick hundratuse­ntals visningar.

– Den var väldigt smart gjord. Det var ett hopklipp av inslag från när jag varit med i SVT. Men Lamotte klippte in egna frågor, frågor som jag absolut inte svarade på i inslagen. Det här skapade en enorm flod av hat via Facebook, mejl och personliga meddelande­n, säger Jan Jönsson.

Tidigare i år friades tre män i tingsrätte­n från olaga hot och ofredande riktade till Jan Jönsson. Ett av domsluten, ett meddelande på Messenger från en 17-årig Eskilstuna­bo, överklagad­es dock av åklagaren till Svea hovrätt. Förra veckan meddelades domen: 17-åringen skulle frias.

Toppen av isberg

De tre fallen som ledde till rättegång var bara toppen av ett isberg. Jan Jönsson fick ta emot flera tusen kommentare­r med hat och kränkninga­r i spåren av Lamottes film, och det ledde också till att en mängd andra personer gjorde liknande filmklipp med Jan Jönsson på Instagram och Youtube.

– Det här pågick under nästan fyra månader. Jag har aldrig upplevt något liknande. Det var väldigt speciellt. Tyvärr ser samhällskl­imatet ut så här, så det kan nog hända igen. Och det blir nog inte bättre av hovrättens dom. Det finns en risk för att ribban för vad som är okej att skriva, uttrycka och säga till andra människor tyvärr kan sänkas efter det här.

Kommer du gå vidare med det här själv på något sätt och driva på för en förändring?

– Man ska aldrig använda enskilda fall för att kräva lagändring­ar, särskilt inte om man själv är en part i målet. Däremot är det väldigt många människor som blir utsatta, och känner en stor otrygghet. Det är bekymmersa­mt, ur ett samhällspe­rspektiv.

StockholmD­irekt har upprepade gånger, utan resultat, försökt nå Joakim Lamotte för en kommentar.

 ??  ?? HOTADES. Jan Jönsson (L) fick under flera månader utstå hat och hot, efter att Liberalern­as strategi mot kriminalit­et bland barn och unga plockades upp av Joakim Lamotte.
HOTADES. Jan Jönsson (L) fick under flera månader utstå hat och hot, efter att Liberalern­as strategi mot kriminalit­et bland barn och unga plockades upp av Joakim Lamotte.
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? FRIADES. Hovrätten friade den 17-åring som åtalats för att ha hotat Jan Jönsson (L) via Messenger.
FOTO: MOSTPHOTOS FRIADES. Hovrätten friade den 17-åring som åtalats för att ha hotat Jan Jönsson (L) via Messenger.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden