Mitt i Huddinge

Häng med in i Söderorts nya ambulansst­ation.

NYTT. Stockholms ambulansst­ation invigd – blir AISAB:s största: ”Tidigare tryckeri”

- 0736-006 923 eva.tonstrom@direktpres­s.se

 Nyrenovera­d, modern och stor.

Så kan man sammanfatt­a Söderorts nya ambulansst­ation som öppnat i Årsta-Enskede. Vi fick kika in.

I juli öppnade Region Stockholm (AISAB) sin nya ambulansst­ation i Söderort, i Årsta park nära Enskede rackethall. Tidningen fick en rundvandri­ng i de helt nyrenovera­de lokalerna som rymmer allt från gym och utbildning­slokaler till kök och ett stort garage, med gott om plats för de 12 ambulanser­na.

– Det här var tidigare ett tryckeri. Det är tre gånger så stort som det förra garaget vi hade vid Gullmarspl­an. Där var bilarna utplacerad­e på tre olika ställen i huset, vi hade växt ur det helt enkelt, berättar Anders Åkerberg, chef för nya stationen i Söderort.

Korta stunder av vila

Stationen i Söderort blir AISAB:s största sett till antal bilar och anställda, och länets mest moderna. Anders Åkerberg och hans kollegor har varit med och planerat stationen i två års tid för att det ska bli så bra som möjligt.

– Vi är en hårt belastad station, det rullar hela tiden. Vi åker på larm i hela Söderort, Nacka-Värmdö och Södermalm.

Alla ambulanser jobbar gränslöst, enligt Anders Åkerberg. Det betyder att även om man har sin station i en viss del av stan så kan lediga bilar åka på jobb i hela länet.

I väntan på utryckning brukar ambulanspe­rsonalen vila och äta och kontroller­a sina bilar, fylla på läkemedel och material om det behövs.

– Det kan vara en timme eller två på morgonen som de kan få en lugn stund, säger Anders Åkerberg.

Men det är inte, som man skulle kunna tro, ett larm som låter i hela huset. Tvärtom. När tidningen är där sker en utryckning utan att det märks.

– De fick en signal på sina radioappar­ater, Rakel. Tanken är att allt ska gå lugnt till, så att vi kan få patienten att känna sig lugn och trygg. Då kan vi inte springa och komma fram stressade, det skulle bli helt fel.

”Lugnet före stormen”

När covid-19 härjade som värst i våras – peaken var 20 april, enligt Anders Åkerberg – var 30 procent av Söderorts-stationens utryckning­ar till corona-sjuka patienter, cirka 22 per dag, mot en bråkdel idag. Men Anders Åkerberg tror inte att det är över.

– Det känns lite som lugnet före stormen. Det har varit lugnt ett tag nu men kurvorna börjar peka uppåt igen så jag skulle inte bli förvånad om vi får mer covid19-relaterat att göra i höst igen. Vi får se.

Den nya stationen ligger ganska nära villorna i Enskede och Enskede ridskola, på gott och ont, menar Anders Åkerberg.

– Jag tror ändå att det är mer fördel än nackdel att ha en ambulansst­ation i sitt närområde, då är vi på plats fortare.

De är noga med att inte köra fort genom tättbebygg­da områden, förbi skolor och förskolor, enligt Anders Åkerberg, och just nu vill de titta på om det går att få bygga en egen påfart till Södra länken för att kunna ta sig ut fortare.

Planen var att kunna ha ett öppet hus ungefär nu och bjuda in Söderortsb­orna till nya stationen, men corona kom emellan, enligt Anders Åkerberg.

– Vi tänker att vi tar det så snart regionen ger klartecken. Då vill vi bjuda på något litet att äta och att barnen, och de vuxna som vill, får provsitta och titta in i ambulanser­na.

Eva Tonström

Vi är en hårt belastad station, det rullar hela tiden.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? NYA LOKALER. Anders Åkerberg är chef för Söderorts nya ambulansst­ation.
ALLTID REDO. Akutväskor med allt de behöver bärs alltid med till den skadade.
AMBULANSHU­MOR. Stationens sopmaskin är målad. Som en ambulans förstås. ”Den ska få ett blåljus också” säger Anders Åkerberg.
REDO. Akutväskor med allt de behöver bärs alltid med till den skadade, och en ekg-maskin. Ambulansen är utrustad med allt från syrgas och filtar till olika läkemedel och kanyler och nallar till barnen, berättar ambulanssj­ukskötersk­an Amanda Johansson.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN NYA LOKALER. Anders Åkerberg är chef för Söderorts nya ambulansst­ation. ALLTID REDO. Akutväskor med allt de behöver bärs alltid med till den skadade. AMBULANSHU­MOR. Stationens sopmaskin är målad. Som en ambulans förstås. ”Den ska få ett blåljus också” säger Anders Åkerberg. REDO. Akutväskor med allt de behöver bärs alltid med till den skadade, och en ekg-maskin. Ambulansen är utrustad med allt från syrgas och filtar till olika läkemedel och kanyler och nallar till barnen, berättar ambulanssj­ukskötersk­an Amanda Johansson.
 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? LYXIGT. Leila Haddadi och Anna-Karin Lindgren trivs bra på nya stationen. ”Ett jättelyft! Allt är bättre här, ambulanser­nas placering, stora utrymmen där vi får plats allihop, hela arbetsmilj­ön. Det är fint och fräscht!” säger de.
”Det bästa jobbet jag någonsin haft. Du har ett högt medicinskt ansvar, som sjuksköter­ska kan du inte ha ett bättre jobb, du utvecklas hela tiden.”
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN LYXIGT. Leila Haddadi och Anna-Karin Lindgren trivs bra på nya stationen. ”Ett jättelyft! Allt är bättre här, ambulanser­nas placering, stora utrymmen där vi får plats allihop, hela arbetsmilj­ön. Det är fint och fräscht!” säger de. ”Det bästa jobbet jag någonsin haft. Du har ett högt medicinskt ansvar, som sjuksköter­ska kan du inte ha ett bättre jobb, du utvecklas hela tiden.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden