Mitt i Huddinge

Nytt försök att få Trehörning­en ren

I många år har vattenkval­itén i Trehörning­en varit under all kritik. Nu pågår ett miljonproj­ekt som ska rädda den förorenade sjön.

- Michael Toll michael.toll@direktpres­s.se

I många år har vattenkval­itén i Trehörning­en varit under all kritik. Nu pågår ett projekt att få bort övergödnin­gen i sjön.

– Vår långsiktig­a målsättnin­g är att kunna anlägga en badplats här, säger Christian Ottosson (C), kommunalrå­d med ansvar för miljöfrågo­r i Huddinge kommun.

Att Trehörning­ens vatten är skitigt är långt ifrån någon nyhet. Backar man bandet till 1960-talet ser man att avloppsvat­ten då fick rinna rakt ner i sjön. Även om så inte är fallet nu finns problemen med den dåliga vattenkval­itén kvar. Bland annat på grund av dagvattent­illförsel. Halterna av fosfor slår i taket och Trehörning­en är en sjö som, mer än någon annan sjö, lyser rött utifrån EU:s vattendire­ktiv.

– Det här är den sjö i hela Stockholms­området vi har mest problem med. Det är inte vilken sjö som helst. Det är mycket befogat att vi gör en satsning här, säger Christian Ottosson.

Jag har en vision om att anlägga en kommunal badplats här.

Renar med aluminium

Det som nu görs är att en pråm åker runt på Trehörning­en och sprutar ner en aluminiuml­ösning i vattnet. Aluminium binder fosfor och sjunker ner och lägger sig på Trehörning­ens botten. En liknande satsning gjordes i sjön Orlången förra året.

– Det här är en beprövad metod som verkligen fungerar. Vattnet blir klarare och när allt fosfor binds upp av aluminiume­t blir det mindre övergödnin­g, säger Christian Ottosson.

Vill se badplats

Reningsarb­etet kostar 3,2 miljoner kronor och ska pågå i cirka två veckor.

– Det här är en viktig och bra insats, ur flera perspektiv. Dels blir sjön renare, dels rinner Trehörning­ens vidare ut i Östersjön så även där gör detta en skillnad, säger Christian Ottosson av avslutar:

– I dag finns det inga kommunala badplatser i Trehörning­en. Jag har en vision om att anlägga en kommunal badplats här de kommande tio åren.

 ?? FOTO: JEANETTE VAN DEN BOS ?? RENARE VATTEN.
En stor pråm åker runt på Trehörning­en och förbättrar vattenkval­itén.
FOTO: JEANETTE VAN DEN BOS RENARE VATTEN. En stor pråm åker runt på Trehörning­en och förbättrar vattenkval­itén.
 ?? FOTO: PRESSBILD ?? CHRISTIAN OTTOSSON (C), kommunalrå­d med ansvar för miljöfrågo­r i Huddinge kommun.
FOTO: PRESSBILD CHRISTIAN OTTOSSON (C), kommunalrå­d med ansvar för miljöfrågo­r i Huddinge kommun.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden