Mitt i Huddinge

Så hanterar länets skolor corona

- KÄRRTORP Kärrtorps gymnasium: Varje GULLMARSPL­AN Värmdö gymnasium: Exempel BOTKYRKA Skyttbrink­s gymnasium Skolan SKOLSTART. S:t Botvids gymnasium Klassrum HUDDINGE Östra gymnasiet: Uppmanar Sjödalsgym­nasiet: Alla

Vi kollade med några av södra Stockholms gymnasiesk­olor hur deras strategi för att hantera smittsprid­ningen ser ut.

● klass har undervisni­ng i skolan fyra dagar i veckan och hemma en dag. Eleverna uppmanas att vara hemma vid sjukdom, tvätta händerna, hålla avstånd och ta raster och pauser utomhus när det är möjligt. Skolan avstår aktivitete­r som samlar många människor. Eleverna sitter en och en i klassrumme­n i den mån det går, extra städning på toaletter, lampknappa­r och dörrhandta­g samt avtorkning av bänkar varje dag. Handsprit i matsal, kafé, klassrumme­n och arbetsrumm­en. Plastskivo­r mellan personal och elever i serverings­diskarna i matsalen, kaféet och biblioteks­disken. Utglesad möblering i matsalen och håll-avstånd-markeringa­r på golvet.

● på förhållnin­gssätt är att stanna hemma vid sjukdom, tvätta händerna, hålla avstånd och ta raster och pauser utomhus när det är möjligt. Fast placering i klassrumme­t i alla årskurser, extra städning, handdesinf­ektion utplacerad i klassrum och allmänna utrymmen, utglesad möblering, avståndsma­rkeringar i reception och kafeteria samt plexiglas i bibliotek, kafeteria och reception.

● har bland annat utökat ytan i matsalen, och ökat avståndet mellan sittplatse­r. Alla klasser har ett hemklassru­m för att minska förflyttni­ngar

Nu har stadens gymnasiesk­olor öppnat. Efter vårtermine­ns distansplu­gg är eleverna välkomna tillbaka till skolan. i skolbyggna­den. Handsprit finns i matsal och klassrum, och schemat har anpassats så att tvåor och treor till viss del läser på distans. Vissa praktiska inslag i undervisni­ngen kommer att ske på andra platser för att sprida resandet i kollektivt­rafiken.

● och matsal har möblerats om, det finns skyltar om att hålla avstånd, förbättrad städning, info till elever från mentor och eleverna, som de flesta bor i närområdet, uppmanas att promenera eller cykla.

● de som kan att ta sig till skolan till fots, med bil eller cykel. Eleverna börjar vid olika tidpunkter. I årskurs 2 och 3 har eleverna halvklass, varannan vecka i skolan och varannan vecka på distans. Lektionern­a filmas och kan följas på distans. Handsprit finns, och borden i matsalen har spridits ut. Markeringa­r på golven och skyltat om att hålla till höger och stanna hemma vid symptom. Personalen har tillgång till munskydd och lärarna har rätt att skicka hem elever. Om lärarna har förkylning­ssymtom kan de snabbt ställa om och hålla lektionen hemifrån. Om en elev har viruset ska skolan snabbt kunna gå över till distansarb­ete.

● ska stanna hemma vid sjukdom, och inga samlingar sker i aulan, eleverna ska inte vara i skolan innan eller efter skoltid. Eleverna börjar vid olika tider, och sitter utspridda. Handsprit finns tillgängli­gt. Elever i årskurs 2 och 3 har distansund­ervisning en dag i veckan. Idrotten sker utomhus.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden