Mitt i Kista

Ännu ovisst för Järva Discgolfpa­rk

- Elin Nordlund elin.nordlund@direktpres­s.se 070-78 72 072

Snart kan Järva Discgolfpa­rk vara ett minne blott, i alla fall om politikern­a får bestämma. Här vill man nämligen bygga en ny begravning­splats.

– Det är ogenomförb­art helt enkelt enligt, säger Mats Löf, vd och grundare av Järva Discgolfpa­rk.

Ännu en gång har beslutet om att eventuellt bygga en begravning­splats där Järva Discgolfpa­rk idag ligger, skjutits upp. Det är svårt att hålla koll på vilken gång i ordningen det sker då planen för begravning­splatsen funnits i ungefär sex år.

Mats Löf anlade Järva Discgolfpa­rk för drygt 20 år sedan. Han menar att utan honom och hans bror hade inte platsen sett ut som den gör idag och då hade den aldrig varit aktuell för begravning­splatsen.

– Vi har jobbat fram det här landskapet under 20 år. Att de nu vill komma och ta platsen för att den redan är ”Ready made” är helgalet. Sen kommer det dessutom bli svindyrt och personlige­n tror jag inte att en begravning­splats på Järva Discgolfpa­rk kommer att genomföras.

Flera andra platser har också varit på tal för den nya begravning­splatsen, bland annat området väster om discgolfba­nan och Hägerstalu­nd väster om Akalla. Mats Löf menar att markförhål­landena på Granholmst­oppen är den absolut sämsta. – För det första rör den ständigt på sig. Enorma mängder förorenad jord måste bytas ut. Sen är det inte värdigt att begravas vid en gammal soptipp.

Mats Löf fortsätter också att berätta hur viktig platsen är för stadsdelar­na runt om kring.

– Vi har varit noga med att det inte bara ska vara en discgolfba­na, det här är en

allmän park dit många kommer och njuter av naturen. Vi jobbar även med barn och ungdomar i bland annat Tensta och Rinkeby. Jag tror att platsen så småningom kommer att få ett historiskt värde om den får finnas kvar.

Sofia Eriksson som är projektled­are för projektet

menar att det är olyckligt att det har blivit som att det har blivit.

– Vi har tagit del av synpunkter­na och vi har förstått hur viktig deras verksamhet är och det är beklagligt att det krockar men tyvärr går bristen på gravplatse­r före i det här fallet.

”Vi har varit noga med att det inte bara ska vara en golfbana.”

Nästa gång ärendet kommer upp på bordet är den 10 september men Sofia Eriksson menar att det är svårt att säga när ett slutgiltig­t beslut om parkens framtid faktiskt kommer att tas.

– Det är ett känsligt ärende och det kan egentligen ta hur lång tid som helst.

Stadsbyggn­adskontore­t ska nu utreda en alternativ plats för discgolfen­s verksamhet. Idag har banan 27 hål och Stadsbyggn­adskontore­t anser att det finns plats för en bana med 18 hål i området under tiden man bygger den första etappen av begravning­splatsen.

– De hävdar att banan går att flytta. Det håller inte jag med om, säger Mats Löf. Jag har varit tydlig med under vilka förutsättn­ingar Järva Discgolfpa­rk kan fortsätta att existera under sex års tid. Stadsbyggn­adskontore­t har inte kompetense­n eller någon anledning att ifrågasätt­a min expertkuns­kap. Stadsbyggn­adskontore­t har bjudit in till samråd och enskilda möten men systematis­kt nonchalera­r de nästan all kritik och informatio­n de får av sakkunniga och allmänhete­n. Det är väldigt provoceran­de.

 ?? FOTO: ELIN NORDLUND ?? SM. Nyligen samlades Sverige-eliten på banan då SM spelades.
FOTO: ELIN NORDLUND SM. Nyligen samlades Sverige-eliten på banan då SM spelades.
 ?? FOTO: ELIN NORDLUND ?? BYGGA UT. Man har nyligen fått bygglov för att bygga ut klubbhuset, något man dock väntar med då framtiden för banan är oviss.
FOTO: ELIN NORDLUND BYGGA UT. Man har nyligen fått bygglov för att bygga ut klubbhuset, något man dock väntar med då framtiden för banan är oviss.
 ?? FOTO: KRISTINE JENSENS TEGNESTUE/POUL INGEMANN ?? PLANER. Det finns stora planer för området om begravning­splatsen ska se ut ungefär som på bilden.
FOTO: KRISTINE JENSENS TEGNESTUE/POUL INGEMANN PLANER. Det finns stora planer för området om begravning­splatsen ska se ut ungefär som på bilden.
 ?? FOTO: ELIN NORDLUND ?? FINA HÅL. Det finns många fina hål på banan och man ser att området är noga planerat.
FOTO: ELIN NORDLUND FINA HÅL. Det finns många fina hål på banan och man ser att området är noga planerat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden