Mitt i Kista

När olika möts

Åsa Linder bor på Lidingö och Hassan Mohamud i Akalla. De har aldrig träffats förut, men har mycket att prata om. De deltar båda i ledarprogr­ammet LärOlika. Förra söndagen möttes de i Akalla by.

-

Deltagarna har presentera­t sig för varandra, pratat om att lyssna, och gjort en övning som handlar om status. Det här är andra träffen av sex och de känner knappt varandra än. Åsa Linder från Lidingö är en av deltagarna, hon är yrkesverks­am inom fastighets­branschen.

– Det är samma ankdamm, alla har samma utbildning, säger hon.

Det var en kompis som tipsade henne om LärOlika och hon sökte för att få chansen att träffa andra människor än de som hon vanligtvis omger sig med.

Hassan Mohamud från Akalla har kommit i kontakt med programmet via sitt jobb och sökte av samma orsak:

– För att träffa människor jag inte mött tidigare, säger han.

Det visar sig dock snabbt att de har beröringsp­unkter. De har exempelvis båda bott på Lappkärrsb­erget, ”Lappis”, en gång i tiden. Åsa Linder kommer från Göteborg och har bott i Kista, men sedan hon köpte ett ställe på Lidingö och skaffade barn har hon blivit mer stationera­d, säger hon. Hassan Mohamud har bott i många olika delar av staden, som Enskede, Jakobsberg, Hässelby gård med flera, men sedan mer än 20 år är Akalla hans hem.

Vilken av era respektive stadsdelar är mest segregerad?

– I Akalla finns en större spridning på ursprungsl­änder, så det är nog Lidingö som är mest segregerat, säger Åsa Linder.

Men enligt Hassan Mohamud är även Akalla segregerat i sig:

– Man lever i sina små grupper. Hit till Akalla by kommer familjer som sitter ner tillsamman­s var för sig, men vi möts inte sinsemella­n. Vi förvaltar inte de resurser som finns här, säger han.

På frågan om hur man skapar en mötesplats på riktigt, blir svaret att man behöver en inbjudan. Sedan fortsätter deras samtal, om korttidsko­ntrakt på bostäder och om politiker.

– Ni har ju bara en färg på era politiker, de blå. Vi har alla möjliga, röda gröna, blå..., säger Hassan Mohamud.

När jag lämnar dem pratar de om bostadsbyg­gande. Hassan Mohamud är involverad i ett projekt som handlar om att bygga billiga bostäder i Somalia och Åsa Linder arbetar ju inom fastighets­branschen.

– Jag tror att den här gruppen kan bli ett jättebra nätverk, säger Hassan Mohamud. LÄRA KÄNNA. Deltagarna känner inte varandra sedan tidigare. Deltagande­t är kostnadsfr­itt, men kräver en investerin­g i tid och engagemang.

 ?? FOTO: IDA NILSING ??
FOTO: IDA NILSING
 ??  ?? Karin Bruce är verksamhet­sledare för LärOlika i Stockholm.
MÖTE. Åsa Linder bor på Lidingö och Hassan Mohamud i Akalla. De deltar båda i ledarprogr­ammet LärOlika som bygger på möten
Karin Bruce är verksamhet­sledare för LärOlika i Stockholm. MÖTE. Åsa Linder bor på Lidingö och Hassan Mohamud i Akalla. De deltar båda i ledarprogr­ammet LärOlika som bygger på möten
 ??  ??
 ?? FOTO: IDA NILSING ?? SAMTAL. Att samtala två och två eller ännu flera är något som deltagarna i LärOlika får ägna sig mycket åt.
FOTO: IDA NILSING SAMTAL. Att samtala två och två eller ännu flera är något som deltagarna i LärOlika får ägna sig mycket åt.
 ??  ?? VERKSAMHET­SLEDARE.
VERKSAMHET­SLEDARE.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden