Mitt i Kista

Gamla leksaker blir till nya

En pippidocka mot en dinosaurie av plast, en nallebjörn mot en leksaksbil, ett pussel mot en bok. På Kista bibliotek byter barnen grejer med varandra.

-

Inne i en avskild del av Kista bibliotek sitter John-Alfred och räknar leksaker som stoppas ner i en tygpåse. Mamma Ylva Westerlund hjälper till. 12, 13, 14, totalt blev det 15 grejer – fast just nu hägrar bara en.

– Den där lilla gula bilen var finast, säger John-Alfred och ler.

Han och hans mamma har precis som många andra sökt sig till biblioteke­t den här dagen för att byta leksaker med varandra.

– Det är första gången som vi går. Jag tycker det var roligt. Väldigt bra för oss som har två barn, när barnen vill ha något nytt. Samtidigt gör man något för miljön genom att man återvinner saker, säger Ylva Westerlund.

Det sociala företaget Retoy har idag slagit upp sin bytesplats dit barn kan komma och lämna in gamla leksaker för att få med sig motsvarand­e många nya leksaker hem.

– När barnen kommer checkar de in sina leksaker. Då får de stämplar i ett block. Sedan går de in i vår lekdel. Tanken är att barnen ska få leka sig till sina nya leksaker. De får ta med lika många hem som de lämnade in, säger Jennie Everman Thuresson, lokal lekmästare i Stockholm.

Barnens gamla leksaker blir på så sätt till nya för ett annat barn. – Vi värderar inga leksaker ekonomiskt. En del föräldrar kan känna – jaha, här har vi lämnat in fina dyra saker och så får vi en MacDonalds- figur. Men för barnen spelar det ingen roll. De leker med det som de tycker är roligt.

Retoys mötesplats­er

anordnas på flera ställen runt om i

Sverige. Tanken är att barnen får lära sig att agera miljövänli­gt genom att leka, låna och byta. Under två helger befinner sig Retoy på Kista bibliotek som en del i biblioteke­ts kampanjvec­kor ”Bli Kemikalies­mart!”.

– Vi har också en del som heter ”Hjärta ge”. Där får barnen skänka en leksak till ett nyanlänt barn och skriva en liten välkomstte­xt. Tanken är att barnen ska få lära sig gåvan av att ge.

– Vi utgår från FN: barnkonven­tion med tanken om att alla barn ska ha samma rätt till lek.

Vi värderar inga leksaker ekonomiskt.

Frida Gunner Brooke 070-78 78 708 frida.brooke@ direktpres­s.se

 ??  ??
 ?? FOTO: FRIDA GUNNER BROOKE ?? LEK. Oskar Fathy, 2, testar några nya bilar innan han väljer vilka han vill ha med hem.
FOTO: FRIDA GUNNER BROOKE LEK. Oskar Fathy, 2, testar några nya bilar innan han väljer vilka han vill ha med hem.
 ??  ?? KUL. John-Alfred och Ylva Westerlund (till vänster) tyckte att det var kul att få byta ut de gamla leksakerna.
KUL. John-Alfred och Ylva Westerlund (till vänster) tyckte att det var kul att få byta ut de gamla leksakerna.
 ??  ?? UTCHECK. Jennie Everman Thuresson räknar leksakerna som John-Alfred Westerlund har valt ut.
UTCHECK. Jennie Everman Thuresson räknar leksakerna som John-Alfred Westerlund har valt ut.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden