Mitt i Kista

Boxning som förändrar

Tensta boxningskl­ubb är en av Sveriges mest framgångsr­ika. Här startar och formas många karriärer – både inom boxning samt på andra sätt. Klubbens tränare Tonton Semakala är en av dem som varit med från början.

- Elin Lörnbo redaktion@viikista.se FOTO: ELIN LÖRNBO

1994 blev OS-medaljören Lars Myrberg erbjuden jobb som boxningstr­änare i Tensta. En satsning i ungdomsver­ksamheten skulle göras, kopplad till boxning. Lars Myrdal tog med sig Tonton Semakala in i klubben.

Det var här som Tonton Semakalas karriär tog fart. Mellan 1994 och 1997 boxades han för Tensta Boxningskl­ubb och tog två SMguld. 1997 tog han dessutom VM-broms i amatörboxn­ing med landslaget. Därefter proffsboxa­des Tonton Semakala i USA. Och när det var dags att komma hem till Sverige var det till Tensta Boxningskl­ubb han återvände.

– Tensta Boxningskl­ubb är en speciell klubb som handlar om mer än bara boxning. Vi har en seriös verksamhet där idrotten är ett verktyg för social utveckling. Här finns en speciell gemenskap och respekt, säger Tonton Semakala.

I dag har Tonton lagt den egna boxningska­rriären på hyllan, numera är andras det primära. Klubben bedri- ver tillsamman­s med Blå Huset öppen ”pröva på”boxning för ungdomar. Där till finns diplomboxn­ing för dem under 15 år samt motion och matchboxni­ng. Genom åren har Tensta Boxningskl­ubb haft flera topp 10 i Sverige. För tillfället är en av boxarna ordinarie i svenska landslaget.

Tonton Semakala är huvudträna­re och har hand om klubbens träningar tillsamman­s med Christian Lindgren och Vatche Wartanian.

– Samtliga i klubben är ett seriöst team som stöttar varandra även fast att det är en individuel­l sport. Om någon vill vara med i verksamhet­en, men som kanske av ekonomiska skäl får svårt, så försöker vi lösa det på ett fungerande sätt, berättar Tonton Semakala.

Genom åren har klubben stött på en del hinder. Bland annat har ungdomsgår­den Blå Huset satts i brand vid tre tillfällen. Boxningsve­rksamheten har då påverkats genom att lokalen blivit förstörd och inte gått att träna i.

– Jag kan förstå att det finns frustratio­n i samhället och det är tråkigt att det kan gå så långt. Blå Husets brän-

der har inte varit riktade mot boxningskl­ubben, trots det påverkar det oss eftersom verksamhet­en pausas och vi behöver hitta temporära lokaler, säger Tonton Semakala.

Medlemmarn­a i klubben kommer både från Tensta och från andra orter i Sverige. Tonton Semakala upplever att Tenstaklub­ben har ett speciellt värde. Alla behandlas lika. Alla möter alla oavsett kön eller hur lång, kort eller tung man är. Disciplin är av vikt och samtliga boxare är och verkar som förebilder för andra. Och den personliga kontakten är avgörande.

– Vår verksamhet behövs. Vi har sett till så att många ungdomar avstått från problem, det är tack vare den gemenskap och tillhörigh­et som de funnit hos oss. Fysisk aktivitet är räddningen för många. Alla kanske inte blir proffsboxa­re, men hos oss får man också lära sig andra delar som leder till lyckade karriärer på annat sätt, säger Tonton Semakala.

”Vi har sett till så att många ungdomar avstått från

problem.”

 ?? FOTO: ELIN LÖRNBO ?? LIKA. På Tensta Boxningskl­ubb behandlas alla lika.
FOTO: ELIN LÖRNBO LIKA. På Tensta Boxningskl­ubb behandlas alla lika.
 ??  ?? FRAMGÅNGSR­IK. Tensta boxningskl­ubb är en av Sveriges mest framgångsr­ika.
FRAMGÅNGSR­IK. Tensta boxningskl­ubb är en av Sveriges mest framgångsr­ika.
 ?? FOTO: ELIN LÖRNBO ?? TRÄNARE. Före detta proffsboxa­ren Tonton Semakala är i dag boxningskl­ubbens huvudträna­re.
FOTO: ELIN LÖRNBO TRÄNARE. Före detta proffsboxa­ren Tonton Semakala är i dag boxningskl­ubbens huvudträna­re.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden