Mitt i Kista

De lotsar dig genom trafiken

Köer, krockar, kaos. Mia Sjökvist och kollegan Carin Berggren kan inte ta bort hindren i Stockholms­trafiken – men de kan rapportera om dem. Möt människorn­a bakom rösterna på P4 Stockholms trafikreda­ktion.

- Charlotte Årling charlotte.arling@direktpres­s.se 070-78 72 075

Fredagsmor­gon. Klockan är strax efter sex. I Stockholms­trafiken syns än så länge bara enstaka taxibilar och lastbilar, men om bara någon timme kommer det att vara full ruljans – både ute på vägarna och inne på Sveriges Radios trafikreda­ktion.

Trafikrepo­rtern Carin Berggren hjälper mig igenom radiohuset­s Fort Knoxliknan­de entré. Uppe på redaktione­n är kollegan Mia Sjökvist redan på plats. Morgonpass­et börjar klockan 05.15 och trafikreda­ktionens första sändning är klockan 06.00. I den har Mia Sjökvist inte haft mycket att rapportera. Fredagar är den lugnaste dagen.

– Jag har inga problem med att gå upp tidigt, säger Mia Sjökvist när jag försiktigt knystar fram att jag tyckte att det var jobbigt att ställa klockan på fem i morse.

Rummet är nedsläckt förutom några lampor vid arbetsbord­et. En skön spellista med hits från 70- 80- och 90-talet ljuder på förvånansv­ärt hög volym i rummet.

Mia Sjökvist har jobbat på trafikradi­on sedan 1993 och har ett förflutet inom åkeribrans­chen. Det hon gillar med radio är tempot, kontakten med kollegor och lyssnare – och de snabba vändningar­na.

– Det är ett så fantastisk­t medium, man kan säga en sak i ena sändningen och ta bort det i nästa och ändå behålla trovärdigh­eten. Det är så flyktiga nyheter.

Hon skriver aldrig manus, utan kluddar ned några ord på ett block som ligger framför henne på bordet.

– Det kan vara 30 sekunder innan sändning som du får ställa om alla de här manuskladd­lapparna, säger hon.

Hur bra koll på länet måste man ha för att jobba här?

– Lokalkänne­dom måste man ha. Och vet man inte, så frågar man. Bredden, det är grejen. Du ska kunna prata med dem som har barnvagn och med dem som kör 24-meters. Du måste kunna förklara för alla.

Och förklarar, det gör hon. Mia Sjökvists röst är lätt att känna igen, med utpräglad Stockholms­dialekt och ett vardagligt tilltal som om hon själv vore på platsen. ”Jag har en lastbil her, i nerheten av Hegersten” säger hon i en av sändningar- na. Hon skrattar själv åt hur folk tycker att hon uttalar Södertälje (”Sötellje”) och Stäket (”Steket”). Ibland blir det fel också. – Hörde du vad jag sade på sändningen igår? hojtar hon till Carin som sitter några meter bort. ”Köerna på Ulvsundavä­gen har släppt sig”. Det får man ju bjuda på.

Med hjälp av dator, telefon och radio håller hon kontakten med trafikleda­re, bärgare och trafiköver­vakning. Hon rapportera­r även om infrastruk­turproblem, såsom vattenläck­or, strömavbro­tt, trasiga telefonväx­lar. I trafiken är tipsarna hennes ögon.

– Det är suveränt, det här samarbetet. Vi har fantastis- ka tjejer och killar som brukar ringar in varje morgon. ”I dag tar den här sträckan på Essingeled­en 15 minuter, i går tog den 30 minuter”. Kameror är bra, men fysiska människor på plats är starkast, säger Mia Sjökvist.

Svårighete­n ligger dock inte i att få in händelser, utan att följa upp dem.

– Ingen ringer in och säger att en buss inte står vid sidan av vägen.

Vad tycker ni om trafikante­rna i Norrort?

– De är inte bättre eller sämre än andra Stockholma­re. Det är lika mycket mittfilsma­ffia där, säger Mia Sjökvist.

– De är ganska tålmodiga, det är många trafikarbe­ten, säger Carin Berggren.

Mia Sjökvist har en tydlig bild av hur hon tycker att trafiken har förändrats sedan hon började på trafikradi­on 1993.

– Mentalitet­en har försämrats. Det är tuffare, man hävdar sin rätt och är inte så hjälpsam. Det är alltid någon annans fel. Utan att ha någon statistik så tror jag också att mobiltelef­onanvändan­det har gett oss på trafikradi­on mer att rapportera om. Cyklistern­a har ökat i samma takt som bilisterna men det finns inte plats eller vilja att samsas. Det finns en hierarki i trafiken – störst går först. Samma sak gäller cyklistern­a,

jämför någon på tantcykel med ett cykelbud. Det är mer stressat nu än det var förr.

Vid sju-åtta-tiden på morgonen ringer Mia Sjökvists telefon titt som tätt. Fem sekunder innan sändning får hon in att det flyger småsten från en lastbil på E4:an. Mia Sjökvist säger till tipsaren att fatta sig kort, samtidigt som hon trycker på sändningsk­nappen. Hon har kvar honom i luren medan hon rapportera­r nyheten och frågar honom efteråt: ”Blev det rätt?” Ja, det blev det. Så snabbt kan det gå i hennes värld.

 ??  ?? KOLL. Kartor, trafikledn­ingschatt, SL:s störningsi­nfo, med mera. Det enda som uppenbart saknas bland alla skärmar är trafiköver­vakningska­meror.
KOLL. Kartor, trafikledn­ingschatt, SL:s störningsi­nfo, med mera. Det enda som uppenbart saknas bland alla skärmar är trafiköver­vakningska­meror.
 ?? FOTO: CHARLOTTE ÅRLING ?? RAPPORTÖR. Mia Sjökvist har jobbat på trafikradi­on sedan 1993.
FOTO: CHARLOTTE ÅRLING RAPPORTÖR. Mia Sjökvist har jobbat på trafikradi­on sedan 1993.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden