Mitt i Kista

Kaffevagn i Kista blev till flera bolag

- Ida Nilsing ida.nilsing@ direktpres­s.se 070-78 72 077

Auel Coffee och bröderna Berhane specialimp­orterar etiopiskt kaffe och en trend i samma andetag. Nu har den första kaffevagne­n lett till engagemang i flera bolag. Hemlighete­n bakom framgången är enkel. – Vi har kul! Det är målet, att ha kul och umgås med dem man vill umgås med.

– Man ska vända på steken och låtsas att man är klar med allt, om du hade alla pengar i världen redan, vad skulle du göra då? frågar Samuel Berhane, och svarar själv i nästa andetag:

– Jag skulle umgås med min mamma, mina bröder, min tjej och mitt barn.

Vilket är precis vad han gör, varje dag. Tack vare företaget.

Det är nästan ingen hejd på hur mycket det skrivits om Auel Coffee och bröderna Berhane från Tensta som driver företaget, i kaffe-sammanhang ( om special-importerat etiopiskt kaffe) och i företagssa­mmanhang (om snilleblix­ten att importera en trend och på så vis bli först på en ny marknad).

– Vi har varit med så mycket att jag knappt har koll själv, säger äldsta brodern Samuel Berhane, grundare av Auel Coffee som driver kafét på Tensta konsthall sedan årsskiftet.

Och frågar man efter hemlighete­n, får man ett enkelt recept som svar:

– Vi har kul! Det är målet, att ha kul och umgås med dem man vill umgås med.

För två år sedan startade de med en kaffevagn i Kista, nu har de en hand i flera bolag, bland annat ”Glad stad”, som driver ett koncept med street-food-marknader i olika delar av stan.

Men skälet till att de startade företaget från början, var att saknade varandra.

– Vi hade aldrig tid att träffas och gled isär.

Att de alla älskade kaffe gjorde det lättare att ta ut riktningen.

Samuel, Samson och Alex Berhane driver företaget tillsamman­s, men mamma Emma har också en stor betydelse.

– Hon har stöttat oss på ett vis som är ovanligt och är en stor stöttepela­re i vårt liv.

Och förutom att ha kul, vill de skriva historia.

– Uppfinning­ar och revolution­erande grejer kommer nästan alltid från små företag. Det är osannolikt att Ingvar Kamprad skulle komma med en helt ny grej i dag. Vi vill skapa något som består, säger Samuel Berhane.

Och vara goda förebilder.

Hur är man en bra förebild? – Genom att säga att det vi har gjort är möjligt att göra för andra också, inte genom att säga att vi har gjort det omöjliga. Jag trodde att det var svårt att starta företag, men den bilden raserades av en vän till mig, som startade ett nytt företag framför mina ögon, säger Samuel Berhane.

Att starta kanske är lätt, men att få det att lyfta desto svårare, eller? – Det spelar ingen roll om det går bra eller ej, det visar sig snabbt om det är något att satsa på. Du ska välkomna misstag och se fram emot dina misslyckan­den, säger Samuel Berhane.

– Och lägger du 40 timmar i veckan på något så kommer du att bli proffs på det, säger Samson Berhane.

Tvivlar ni aldrig?

– Vi tvivlar alltid, men hur sjukt det än är så löser det sig alltid, säger Samuel Berhane.

Vad har ni för framtidspl­aner?

– Det blir aldrig som man planerar, jag vågar inte ens säga var vi är om två år, men när det kommer något på bordet som vi inte kan säga nej till, då säger vi inte nej, säger Samuel Berhane.

I företagsid­én finns också en fast övertygels­e om att bana väg för andra, genom att inspirera andra företagare och genom att skapa arbetstill­fällen och upplevelse­r för fler.

– Vi är tre bröder, men det är så många fler som får vara med; oavsett om vi är med och arrangerar event vid Dalhalla eller Hornstulls strand, så tar vi med oss folk härifrån som inte skulle komma till de platserna annars. Många upplever det här med oss, ju fler desto finare för oss, säger Samuel Berhane.

”Lägger du 40 timmar i veckan på något så kommer du att bli proffs på det.”

 ?? FOTO: IDA NILSING ??
FOTO: IDA NILSING
 ??  ?? ENTREPRENÖ­R. ”Uppfinning­ar och revolution­erande grejer kommer nästan alltid från små företag.”, säger Samuel Berhane, grundare av Auel coffee.
ENTREPRENÖ­R. ”Uppfinning­ar och revolution­erande grejer kommer nästan alltid från små företag.”, säger Samuel Berhane, grundare av Auel coffee.
 ??  ?? FLER ÄR FINARE. ”Vi är tre bröder, men det är så många fler som får vara med; ju fler, desto finare för oss”, säger grundarna av Auel coffee.
FLER ÄR FINARE. ”Vi är tre bröder, men det är så många fler som får vara med; ju fler, desto finare för oss”, säger grundarna av Auel coffee.
 ??  ?? HEMLIGHETE­N. Hemlighete­n bakom Auel coffee är att de har så roligt: ”Målet, att ha kul och umgås med dem man vill umgås med”, enligt Samuel, Alex och Samson Berhane.
HEMLIGHETE­N. Hemlighete­n bakom Auel coffee är att de har så roligt: ”Målet, att ha kul och umgås med dem man vill umgås med”, enligt Samuel, Alex och Samson Berhane.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden