Mitt i Kista

Hur mycket för en stulen cykel?

-

Fråga:

Min cykel blev stulen och jag anmälde det till mitt försäkring­sbolag. De går med på att ge mig 2 000 kr i ersättning men cykeln var värd minst 7 000 kronor med all extra utrustning! Jag tycker jag ska få högre ersättning, jag har trots allt betalat premien i tio års tid. Har jag rätt att få ut cykelns värde på 7 000 kronor?

Svar:

Du kanal l tidbegära att försäkring­sbolaget omprövar ersättning­sbeslutet. Skriv in och berätta hur mycket du tycker att cykeln är värd, skicka med kopior av kvitton på cykeln och extrautrus­tningen också. Sed angör försäkring­sbolagen ofta ett värdeminsk­nings av dragberoen­de p åh urgammal cykelnär. De flesta försäkring­sbolag gör även ett avdrag försjälvri­sken, ofta 1 500 kr. Vilken ersättning du får beror främst på ditt bolags villkor. Du har alltid rätt att få svar på hur din ersättning beräknats så att du kan dubbelkoll­a att siffrorna stämmer.

Fråga:

Jag ska köpa en semesterre­sa utomlands och har fått höra att det är bättre att betala flygbiljet­terna med kort än med kontanter. Jag vet att det finns försäkring­ar om man betalar med kort, men jag har redan en reseförsäk­ring i min hemförsäkr­ing. Behöver jag verkligen en extra försäkring?

Svar:

Bra att du har koll på dina försäkring­ar! Det stämmer att många betal-och kreditkort har extra försäkring­ar som kan vara bra att ha om man till exempel ska resa utom-lands, men tänk på att dessa försäkring­ar oftast inte täcker lika mycket som reseskydde­t i din hem-försäkring. Ersättning för till exempel vårdkostna­der och hemtranspo­rt vid sjukdom och olycksfall ingår sällan. Om du ändå betalar med kort kan det hända att du också får en extra reseförsäk­ring men du vinner oftast mer på att i stället ha en bra hemförsäkr­ing som täcker även resor.

 ??  ??
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? VILLKOR. Vilken ersättning du får för en stulen cykel beror främst på ditt bolags villkor.
FOTO: MOSTPHOTOS VILLKOR. Vilken ersättning du får för en stulen cykel beror främst på ditt bolags villkor.
 ??  ?? Eva Nordin är konsumentj­urist på Medborgark­ontoret i SpångaTens­ta och svarar här på medborgarn­as frågor. Maila din fråga till eva.m.nordin@ stockholm.se
Eva Nordin är konsumentj­urist på Medborgark­ontoret i SpångaTens­ta och svarar här på medborgarn­as frågor. Maila din fråga till eva.m.nordin@ stockholm.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden