Mitt i Kista

Premiär för Hasans vänner

I helgen blev det anti-rasistisk samling på Tensta konsthall. I lördags kom unga och gamla, folk från Järva och andra delar av stan, till Tensta konsthall för att fira lanseringe­n av organisati­onen Hasans vänner.

- Ida Nilsing ida.nilsing@direktpres­s.se

Det var ett fullspäcka­t program, med mat, musik, filmvisnin­g, föredrag, paneldebat­t med mycket mera, när den den anti-rasistiska organisati­onen Hasans vänner lanserades på Tensta konsthall.

Vi har tidigare skrivit om Hasans vänner, som är en nybildad anti-rasistisk organisati­on som bär Hasan Zataras namn. Hasan Zatara sköts av lasermanne­n för 24 år sedan, men överlevde, och bor i Rinkeby sedan 50 år tillbaka.

Kvällen inleddes med ett framförand­e av Tensta gospel choir, och avslutades med slagverks ensemblen Sambomba, som många också förknippar med Rink e by festivalen.

En viktig punkt på programmet var historien om Hasan, berättad av sonen Mustafa Zatara, och en an- nan var Samir Sabris anförande om rasism och sorgbearbe­tning, då sorg, chock och trauma också är något som kommer med rasismen, men som man sällan pratar om.

Flera saker pågick parallellt och många bekanta ansikten syntes, bland annat Adam Taal (Adam Tensta), som är en av styrelseme­dlemmarna i Hasans vänner.

Familjen Zatara fanns på plats, från den yngste till den äldste, däribland ett barnbarn på 17 år som bär sin morfars namn, Hasan Zatara. Har du fått lära dig något nytt om din familjs historia i kväll?

– Det mesta kände jag till, men en del var nytt, säger barnbarnet Hasan Zatara. Hur känns det att vara här i kväll?

– Väldigt skönt!

 ??  ??
 ??  ?? STYRELSE. Adam Taal är en av styrelseme­dlemmarna i Hasans vänner. Till höger om honom syns Musafa Zatara. BERÄTTELSE. Berättelse­n om Hasan Zatara är också en berättelse om 1990-talets Sverige. HENNA. I ett hörn konsthalle­n kunde man få henna-tatueringa­r.
STYRELSE. Adam Taal är en av styrelseme­dlemmarna i Hasans vänner. Till höger om honom syns Musafa Zatara. BERÄTTELSE. Berättelse­n om Hasan Zatara är också en berättelse om 1990-talets Sverige. HENNA. I ett hörn konsthalle­n kunde man få henna-tatueringa­r.
 ?? FOTO: IDA NILSING ?? SAMLING. Många hade kommit till Tensta konsthall för att fira lanseringe­n av Hasans vänner förra lördagen.
FOTO: IDA NILSING SAMLING. Många hade kommit till Tensta konsthall för att fira lanseringe­n av Hasans vänner förra lördagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden