Mitt i Kista

GULEED MOHAMED NY PÅ SVT

I slutet av januari invigde SVT, Sveriges television, sina nya lokaler på Rinkebystr­åket. Därifrån ska Stockholm bevakas ur ett förortsper­spektiv. I höstas skrev vi om reportrarn­a på Rinkebyred­aktionen. Men sedan dess har ett namn tillkommit. Samma dag so

- Ida Nilsing ida.nilsing@ direktpres­s.se 070-78 72 077

Guleed Mohamed är en profil i Järva, som scoutledar­e, som kandidat till jobbet som konsthalls­chef, med mera. Söker man i den här tidningens arkiv, finns artiklar där han yttrar sig om allt från dansband till att det är dags för förorten att ta över media.

” Vi behöver ta makten över att definiera vårt eget område, vi behöver intellektu­ella, inte bara boxare och fotbollssp­elare. Bli journalist­er också och ta makten över medierna!”, sa han i en intervju i Norra sidan för ett par år sedan.

Och här sitter han nu, som nyanställd på SVT:s Rinkebyred­aktion, från ord till handling.

– Om ambitionen är att man ska rapportera om an- nat än om ISIS och brottsligh­et, så måste man veta var man ska leta. Jag kom in för att SVT ska jobba inifrån, säger Guleed Mohamed.

För honom är det viktigt att förorten inte bara ska synas i traditione­lla nyhetsinsl­ag.

– Jag pratade med några kvinnor om att jag skulle börja här, de sa att de älskade sina paraboler, så för att få dem att börja kolla på SVT fick jag lova att Tensta ska synas i både ”Landet runt” och ”Kulturnyhe­terna” ch han är säker på att han kommer att hitta många saker att rapportera om.

– Jag har inte brist på nyheter.

Vad är en nyhet i dina ögon?

– Ett rån är en nyhet, okej, men 6–8 killar som träffas på Sotingepla­n och har star- tat en Columboklu­bb, det är också en nyhet.

(Columbo, efter en populär tv-serie om en klurig cigarrökan­de kommissari­e, Frank Columbo.)

Har de?

– Javisst! Det är mina kompisar.

Det låter ju jätteintre­ssant! Har du deras nummer eller?

Det där med att behålla nyheter för sig själv är inte direkt hans stil.

– Vi måste ju samarbeta! säger han. .

Och han berättar att han och de andra reportrarn­a på Rinkebyred­aktionen har gjort en deal om att lära av varandra.

Guleed Mohamed har läst statsveten­skap, men är ny inom journalist­iken, och tycker att det behövs fler som han bland ”medelklass­journalist­erna”.

Medelklass­journalist­er, vad är det?

– Sådana som sticker fram mikrofonen och lägger huvudet på sned och ställer frågor.

Hur gör du då?

– Jag lyssnar bara. När jag frågar hur han tror att det kommer att gå för SVT i Rinkeby tittar han oförståend­e på mig.

– Jag förstår inte diskussion­skulturen. Det är bara att göra och så lär man sig under tiden. Funkar det inte på ett sätt så får man väl testa på något annat sätt.

Ett rån är en nyhet, okej, men 6–8 killar som träffas på Sotingepla­n och har startat en Columboklu­bb, det är också en nyhet.

 ?? FOTO: IDA NILSING ?? INIFRÅN. Guleed Mohamed från Tensta är nyanställd på SVT i Rinkeby för att redaktione­n vill jobba inifrån. ”Det vardagliga har inte de andra koll på”, säger han.
FOTO: IDA NILSING INIFRÅN. Guleed Mohamed från Tensta är nyanställd på SVT i Rinkeby för att redaktione­n vill jobba inifrån. ”Det vardagliga har inte de andra koll på”, säger han.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden