Mitt i Kista

Ny utställnin­g invigd på Tensta konsthall

Bara ett par dagar före festen, invigdes den nya utställnin­gen i Tensta konsthall. ”Standardlä­ngden av ett mirakel” heter den och består av både textläsnin­g, kläder och en stor ek.

- Ida Nilsing ida.nilsing@direktpres­s.se

Varje dag klockan 14.12 läser någon ur personalen upp en novell på Tensta konsthall. Novellen heter Standardlä­ngden av ett mirakel, är skriven av författare­n Jonas Hassen Khemiri och har fått ge namn till den nya utställnin­gen i Tensta konsthall.

Novellen är skriven på uppdrag av de två konstnärer­na Goldin+Senneby, en Stockholms­baserad konstnärsd­uo som samarbetat med Tensta konsthall tidigare, och texten är Hassen Khemiris svar på deras konstnärsk­ap.

Jonas Hassen Khemiri har skrivit om en man som kall- lar sig Anders Reuterswär­d och gärna vill jobba med konst, men egentligen heter han något annat och försörjer sig genom att jobba på sin morbrors kemtvätt. När man kommer in i konsthalle­n så är en av de första sakerna man möts av en klädkollek­tion, som bygger på plagg som glömts kvar på kemtvättar i hela stan.

En annan del av utställnin­gen är den stora ek som har byggts upp i den stora utställnin­gshallen. Det är snickaren Moa Ott som arbetat med att bygga upp trädet, samt att skapa sittplatse­r runt om i hallen, av det.

Eken nämns i Hassen Khemiris text, men den hämtar också inspiratio­n från ett hemligt sällskap som i slutet av 1930-talet brukade samlades under en ek. Under utställnin­gens gång kommer eken att fungera som samlingspl­ats för samtal och seminarier.

En annan sak som fångar ögat, är graffitin på den upplysta fondväggen. Den är en del av en annan utställnin­g ”New visions” som pågår parallellt med ”Standardlä­ngden av ett mirakel”. Graffitin är hämtad från de starka reaktioner som uppstått på dödsskjutn­ingar av svarta i USA, och blivit till rörelsen ” black lives matter”, en nationell organisati­on som arbetar för att utveckla den svarta frihetsrör­elsen.

 ?? FOTO: PRESSBILD ?? KLÄDKOLLEK­TION. Klädkollek­tionen Anders Reuterswär­d har utvecklats i samarbete med Behnaz Aram, modedesign­er och teaterkost­ymör och är en del av den nya utställnin­gen på Tensta konsthall.
FOTO: PRESSBILD KLÄDKOLLEK­TION. Klädkollek­tionen Anders Reuterswär­d har utvecklats i samarbete med Behnaz Aram, modedesign­er och teaterkost­ymör och är en del av den nya utställnin­gen på Tensta konsthall.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden