Mitt i Kista

Så målar du i våtrum

Att måla ger dig möjlighet att enkelt ändra utseende på ditt badrum. Men det krävs lite mer eftertanke än i andra rum. Använd alltid godkända målningssy­stem för våtrum, så slipper du bekymmer senare.

- Erika Lindén Jansson

Ivåtrum gäller speciella krav när du ska måla, då ytorna utsätts för mycket fukt, vatten och tvättmedel. Mögelangre­pp måste förebyggas och det ska vara lätt att rengöra, ordentligt tätat och fuktsäkert. Det finns flera godkända system för att göra ett badrum fuktsäkrat.

Det finns två olika sorters våtrumssys­tem – VT för vattentätt ytskikt och VA för vattenavvi­sande ytskikt. VT används på ytor som utsätts för direkt vattenspol­ning och läckande vatten exempelvis duschutrym­me eller badkar samt inom en meter ifrån dessa. VA är avsett för väggar som utsätts för lättare vattenstän­k och hög luftfuktig­het som exempelvis i kök eller vid handfat.

På Måleribran­schens Våtrumskon­trolls hemsida, www. vatrumsmal­ning. se, finns en lista på vilka system och produkter som är godkända för målning i våtrum. Här finns också länkar till de olika systemen som visar hur du ska gå till väga.

Börja med att tvätta bort allt fett och smuts från ytan. Skrapa bort löst sittande färg och tapeter. Mjuka PVC-material tas bort helt. Om du har vinyltapet­er, försök riva bort ytskiktet.

Spackla sprickor, skarvar och ojämnheter med sandspacke­l, med förhöjd vattenbest­ändighet. Glöm inte att spackla skarven mellan vägg och matta. Slipa sedan med fint slippapper när ytan är helt torr.

Jämna ut hörn och takvinklar med övermålnin­gsbar, elastisk fogmassa ämnad för våtrum. Sugande ytor förlimmas med akrylatfär­g för väggar och tak i våtrum, spädd med lika delar vatten.

Det går oftast bra att måla direkt på tapeten med en våtrumsfär­g. Tänk på att våtrumstap­eten ofta utgör tätskiktet i våtrummet, och att börja riva i tätskiktet kan orsaka fuktskador. Testa gärna en liten provstrykn­ing innan hela ytan behandlas.

Glöm inte att spackla skarven mellan vägg och matta.

 ??  ??
 ?? FOTO: SADOLIN ?? BLÖTT. I våtrum utsätts målade ytor för extra fukt.
FOTO: SADOLIN BLÖTT. I våtrum utsätts målade ytor för extra fukt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden