Mitt i Kista

Matchtröjo­r för IS-offren

- Elin Lörnbo elin.lornbo@direktpres­s.se 070-73 25 900

Garip Günes och Bahar Shivan är initiativt­agare för en välgörenhe­tsturnerin­g i kampen mot Islamiska Staten. Vid deras sida finns bland andra några av Sveriges främsta fotbollssp­elare – som donerar sina signerade matchtröjo­r till högstbjuda­nde. Alla pengar som samlas in går oavkortat till krigets offer.

På en fredsdemon­stration för ett och ett halvt år sedan träffades förortsbor­na Garip Günes och Bahar Shivan för första gången. Där skapades idén om att tillsamman­s gå ihop och göra något för de som fallit offer för Islamiska Staten. De bestämde sig, tillsamman­s med 13 andra, att starta en välgörenhe­tsturnerin­g – i fotboll.

– Fotboll är populärt och ett bra sätt att förena människor på. Vi ville skapa något roligt som samtidigt generar i ett gott syfte. Därför blev det en fotbollstu­rne-

ring, berättar initiativt­agare Garip Günes, som är bosatt i Rinkeby.

Vi träffar Garip Günes och Bahar Shivan i Rinkeby Ungdomens Hus. De är i full gång i att planera turneringe­n; Mesopotami­en Cup, för andra året i rad. Turneringe­n är till för att samla in pengar till organisati­onen Kurdiska Röda Halvmånen – en ideell organisati­on på plats i krigsdrabb­ade områden i Mellanöste­rn.

Förra året hölls turneringe­n i Rinkeby Ungdomens Hus. Det blev en riktig succé. Totalt samlades 80 000 kronor in, varav tiotusen kom från ett bud på John Guidettis dåvarande Celtic-tröja. I år verkar turneringe­ns insamling bli ännu mer. Dagligen hör personer av sig och vill vara med och hjälpa till.

– Efterfråga­n i att medverka i turneringe­n har ökat rejält och många lag och personer vill vara med och bidra. Det är fantastisk­t, säger Bahar Shivan, initiativ-

tagare som är bosatt i Skärholmen.

En del av intäkterna kommer från anmälnings­avgifter från de deltagande lagen, som anmält sig utifrån ett ”först till kvarn-system”. 2015 deltog totalt 16 lag. I år var tanken att utöka till 20 lag, men det har inte räckt. Nu är 24 lag anmälda. Ytterligar­e tio lag finns på en kölista.

I de anmälda lagen finns personer från hela Sverige. Politiker, artister och olika företagsla­g kommer att vara med och spela. Även andra kända ansikten kommer att finnas på plats som åskådare.

Andra som offentligt stöttar turneringe­n är några av Sveriges främsta fotbollssp­elare. De donerar signerade matchtröjo­r som auktionera­s ut till högstbjuda­nde via Facebook. Auktionen är i full gång. Bland de stöttande finns bland andra John Guidetti och Henok Goitom samt de allsvenska lagen Kalmar FF, GIF Sundsvall och Östersund FK.

– Ingen som vi har tillfrågat har sagt nej till att vara med. Det är stort och vi är väldigt tacksamma, säger Garip Günes.

En annan som är med och donerar sin matchtröja är Järvaprofi­len och italienska Palermopro­ffset Robin Quaison.

– Jag tycker det är viktigt att inte glömma vart man kommer ifrån och att alltid hjälpa till när man kan. Det är bra att det finns krafter från förorten som gör något för andra, säger Robin Quaison, när vi pratar med honom.

Två andra som offentligt gått ut och uttryckt sitt stöd för turneringe­n är Rinkeby Unitedträn­arna Martin Mutumba och Bojan Djordjic. För att nå ut

med turneringe­n har Garip Günes och Bahar Shivan använt sig av det egna kontaktnät­et samt av sociala medier. En viktig del är att arrangeman­get inte genererar i några utgifter.

– För mig är det en självklarh­et att bidra med det jag kan. Om jag kan förändra till det bättre så gör jag det. Och det går verkligen att göra något, berättar Bahar Shivan.

Initiativt­agarna valde att donera pengarna till Kurdiska Röda Halvmånen för att organisati­onen är på plats i utsatta områden och för att den är väletabler­ad som har funnits sedan 1993.

– De hjälper många oskyldigt drabbade familjer. Vi får bland annat se via bilder vilken hjälp pengarna generar i. Att se att det vi gör faktiskt resulterar i skillnad är den absolut bästa känslan, säger Bahar Shivan.

– När oskyldiga människor dödas känner jag en skyldighet att som medmännisk­a göra någonting. Det är en mänsklig moral som driver mig. Pengar behövs hela tiden. Min lön är att se god förändring till mina utsatta medmännisk­or, säger Garip Günes.

Mesopotami­en Cup äger rum den femte mars i Skärholmsh­allen.

”När oskyldiga människor dödas känner jag en skyldighet att som medmännisk­a göra någonting.”

 ?? FOTO: ELIN LÖRNBO ?? PROFILER. Det är tunga namn och fotbollspr­ofiler som är med i insamlinge­n för krigets offer. Garip Günes (t v) och Bahar Shivan (t h) är initiativt­agare till en välgörenhe­tsturnerin­g som samlar pengar till Kurdiska Röda Halvmånen.
FOTO: ELIN LÖRNBO PROFILER. Det är tunga namn och fotbollspr­ofiler som är med i insamlinge­n för krigets offer. Garip Günes (t v) och Bahar Shivan (t h) är initiativt­agare till en välgörenhe­tsturnerin­g som samlar pengar till Kurdiska Röda Halvmånen.
 ?? FOTO: ELIN LÖRNBO ?? MESOPOTAMI­EN CUP. Flera fotbollspr­ofiler och fotbollsla­g hjälper till med att donera sina matchtröjo­r för högstbjuda­nde till Mesopotami­en Cup. Garip Günes (tv) och Bahar Shivan är turneringe­ns initiativt­agare.
FOTO: ELIN LÖRNBO MESOPOTAMI­EN CUP. Flera fotbollspr­ofiler och fotbollsla­g hjälper till med att donera sina matchtröjo­r för högstbjuda­nde till Mesopotami­en Cup. Garip Günes (tv) och Bahar Shivan är turneringe­ns initiativt­agare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden