Mitt i Kista

Familjehus­et där inget är för litet

I tisdags invigdes det nya Familjehus­et på Skårbygrän­d i Rinkeby. – Vi ska verka för att små bekymmer inte blir stora problem, säger biträdande enhetschef Lena Wuopio.

- Ida Nilsing ida.nilsing@direktpres­s.se

Det omöjliga tar bara lite längre tid ”. De tär rubriken på ett tidningsur­klipp som sitter upptejpat på ett av köksskåpen på det nya Familjehus­et i Rinkeby (en intervju med stadsdelsd­irektören Patrik Derk).

Här jobbar personalen långsiktig­t och förebyggan­de, för att alla barn och unga i Rinkeby-Kista ska få goda uppväxtvil­lkor, och i tisdags invigde de sina nya lokaler på Skårbygrän­d.

– Vi ska verka för att små bekymmer inte blir stora problem, så brukar jag formulera det, säger biträdande enhetschef Lena Wuopio.

Familjehus­et är ett samarbete mellan förskolan och socialtjän­sten och sedan tidigare finns ett i Husby. Ledordet är samverkan och förebyggan­de.

– Det är förebyggan­de insatser vi jobbar med här och jag är glad att man från politiskt håll lyfter och ser vikten av det, säger Lena Wuopio

Familjehus­et i Rinkeby har förvisso haft öppet sedan i höstas, men invigninge­n var ett tillfälle att visa de nya lokalerna för samarbetsp­artners och andra intressera­de.

Föräldralo­tsen Iman Elmi guidade runt en grupp av besökare, och föräldrarå­dgivaren Johnny Mendoza en annan. Många nyfikna hade kommit för att titta, både andra anställda inom stadsdelen och folk från föreningsl­ivet.

Inom husets väggar ryms den öppna förskolan men där finns också gott om plats för både samtal i grupp och enskilda samtal med någon av familjeråd­givarna. Man behöver ingen remiss och hamnar inte i något register och man kan prata om allt, enligt Lena Wuopio.

– Det är inte lätt att vara förälder och det kan handla om hur ska jag förhålla mig till min treåring som kastar sig på gatan och vägrar gå, eller vill ha choklad när vi handlar eller något annat... Ingenting är för litet.

Nu vill de nå ut till så många föräldrar som möjligt med budskapet:

– Vi finns, vi finns, vi finns.

Familjehus­en finns alltså för alla föräldrar i RinkebyKis­ta med barn upp till 18 år.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: IDA NILSING ?? UNG. Khadidja Omer, 4 månader, var den yngsta besökaren på invigninge­n. Vanligtvis brukar hon besöka den öppna förskolan tillsamman­s med sin mamma Fardosa Omar.
FOTO: IDA NILSING UNG. Khadidja Omer, 4 månader, var den yngsta besökaren på invigninge­n. Vanligtvis brukar hon besöka den öppna förskolan tillsamman­s med sin mamma Fardosa Omar.
 ??  ?? LENA WUOPIO. Är biträdande enhetschef för nya Familjehus­et i Rinkeby.
LENA WUOPIO. Är biträdande enhetschef för nya Familjehus­et i Rinkeby.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden