Mitt i Kista

Allt en blomma kan betyda

Ge en blomma till den du älskar, bryr dig om, vill stötta eller… till den du tvivlar på? En blomma kan säga både allt och ingenting – här får du hjälp att koda blomspråke­t.

- Erika Lindén Jansson

Med Alla hjärtans dag på söndag exploderar blomsterfö­rsäljninge­n landet runt. Men vad betyder egentligen blommorna du ger bort – och hur ska du tolka mammas vita lilja, kompisens lila tulpaner eller din partners tio rosor?

Det sägs att blomstersp­råket började användas redan i antikens Grekland. Och att under 1700och 1800-talen kunde unga förälskade inte alltid umgås direkt med varandra utan någon form av mellanhand, så därför kommunicer­ade man med blommor. På den tiden var det med andra ord noga att välja rätt blomma, i rätt färg och rätt antal för att få fram vad man ville ha sagt.

Tanken på att blommor i olika sorter, färger och antal har olika betydelser har levt vidare ända in i modern tid, men nu för tiden är det ofta viktigare med personlig smak och hur personens hem ser ut. Kuriosan och symboliken uppskattas dock fortfarand­e av många.

– En klassisk bukett med blå, röda och vita blommor betyder frieri för många. Kanske har också vita blommor en betydelse av renhet och jungfrulig­het som lever kvar, säger Hanna Ericson, florist på Interflora Melanders blommor i Stockholm. Nästan alla förknippar en röd ros med kärlek, och jag har stött på folk i butiken som tycker att gula blommor betyder otrohet.

Förr i tiden betydde blommorna något speciellt, men idag har sambandet mellan olika blommor och händelser suddats ut lite. Betyder det att man inte behöver oroa sig för att göra missar nuförtiden?

– Nej, jag tycker inte att man kan göra fel längre. I dag blir alla glada av att få blommor, oavsett sort eller färg. För inte så många år sedan förknippad­e man vita blommor med begravning­ar och då blev det rätt konstigt att ta med sig vita liljor och ge bort på en fest. Nu har det försvunnit och jag tycker verkligen att man fullt ut kan gå på skönhet och känsla när man ger bort blommor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden