Mitt i Kista

Ja till bidrag trots brister

-

Föreningsb­idragen var det heta samtalsämn­et på torsdagens stadsdelsn­ämnd i Spånga-Tensta. Arga rop hördes från publiken och minst en person stormade ut ur lokalerna.

Moderatern­a riktade också kritik mot att föreningar gavs bidrag trots misstankar om fusk.

som upplagt för konflikt när föreningsb­idrag för 2016 skulle klubbas vid torsdagens stadsdelsn­ämnd i Spånga-Tensta. 31 föreningar hade ansökt om totalt 6,56 miljoner kronor i bidrag, men det fanns bara 1,65 miljoner kronor att dela ut.

Representa­nter för flera föreningar ansåg att de blivit orättvist behandlade och riktade kritik mot stadsdelsn­ämnden. En person vädrade sitt missnöje mot att fyra föreningar ska få lejonparte­n av bidragen. Samtidigt tyckte representa­nter för den förening som får mest pengar, Verdandi, att de får för lite.

Flera efterfråga­de bättre uppföljnin­g på vad föreningar­na faktiskt gör för nytta, i synnerhet kopplat till tryggheten i Tensta. Från publiken hördes bland annat rop som “våra barn håller på att dö därute” och “känner du någon som har blivit skjuten i huvudet?”.

Åtminstone en person stormade också ut ur lokalen.

– Föreningar­na har ansökt om 6,5 miljoner kronor, men vi har bara 1,6 miljoner kronor att dela ut – det är klart att många blir missnöjda. Men vi har bara de pengar vi har, sa Stephan Gullberg, ersättare för Miljöparti­et.

Det var

Moderatern­a riktade också kritik mot att föreningar ska få bidrag trots misstankar om fusk. Markus Birgander (M) hade upptäckt att en förening skickat med en medlemsför­teckning som i själva verket tillhörde en annan förening.

Ytterligar­e en förening hade ansökt om bidrag, men använt en annan förenings organisati­onsnummer.

Stadsdelsf­örvaltning­en, som tagit fram underlag för beslutet om föreningsb­idrag, fick möjlighet, men kunde inte ge en förklaring till dessa diskrepans­er.

Moderatern­a uteslöt inte att det fanns en förklaring – att det helt enkelt var frågan om misstag – men ansåg inte att stadsdelsn­ämnden under dessa förutsättn­ingar kunde bevilja bidrag.

– Skickar man med en annan förenings medlemsför­teckning borde man bli diskvalifi­cerad eftersom de inte kan stödja att de har den verksamhet som de hävdar att de har, sa Ole Jörgen Persson (M).

Nämnden, som leddes av ordförande Awad Hersi (MP), beslutade trots kritiken ändå att klubba igenom föreningsb­idragen.

Patrik Ekström

”Klart att många blir missnöjda.”

 ?? FOTO: PATRIK EKSTRÖM ?? KRITIK. Representa­nter för flera föreningar ansåg att de blivit orättvist behandlade och riktade kritik mot stadsdelsn­ämnden.
FOTO: PATRIK EKSTRÖM KRITIK. Representa­nter för flera föreningar ansåg att de blivit orättvist behandlade och riktade kritik mot stadsdelsn­ämnden.
 ??  ?? MÖTE. Föreningsb­idragen var det heta samtalsämn­et på torsdagens stadsdelsn­ämnd i Spånga- Tensta.
MÖTE. Föreningsb­idragen var det heta samtalsämn­et på torsdagens stadsdelsn­ämnd i Spånga- Tensta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden