Mitt i Kista

Social hänsyn ger jobb

-

Stockholms stad har för första gången prövat social hänsyn i upphandlin­gar.

När Dalhagssko­lan i Husby ska öppnas i augusti 2016 behövde Skolfastig­heter i Stockholm AB (Sisab) upphandla renovering och sanering av skolan. Med hjälp av arbetsmark­nadsförval­tningen kunde för första gången social hänsyn appliceras i upphandlin­gen, med syfte att främja arbetstill­fällen för unga vuxna i området. 14 arbetslösa ungdomar från Järva fick anställnin­g inom projektet.

– I budget 2015 slog den nya stadshusma­joriteten fast en ny inriktning för stadens upphandlin­g. Istället för lägsta kostnad till varje pris ska stadens upphandlin­g skapa mervärde för Stockholma­rna. Genom social hänsyn kan upphandlin­gen bidra till att långtidsar­betslösa kommer i jobb och att ungdomar får en fot in på arbetsmark­naden, säger arbetsmark­nadsborgar­rådet Emilia Bjuggren (S) i en kommentar.

Under 2015 har arbetsmark­nadsnämnde­n medverkat i totalt fjorton upphandlin­gar inom Stockholms stad där krav på sociala klausuler har ställts och vid två upphandlin­gar kopplade till Trafikverk­et och Stockholms läns landstings trafikförv­altning där fysisk leverans sker under både 2016 och 2017. Inom ramen för arbetet med sociala klausuler har 59 personer fått anställnin­g under året.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden