Mitt i Kista

Ny mötesplats viktig del i stor demokratis­atsning

En ny omfattande demokratis­atsning i Stockholms stad ska ge medborgarn­a mer inflytande och delaktighe­t. Tensta ska bland annat få en ny bokningsba­r och kostnadsfr­i mötesplats. – Ungdomar och kvinnor har företräde, säger Ditte Westin, ny stadsdelsu­tveckli

- Patrik Ekström patrik.ekstrom@direktpres­s.se

Medborgarn­a ska få ökat inflytande och känna sig mer delaktiga i stadsdelen­s och samhällets utveckling. På sikt ska även valdeltaga­ndet öka.

Det är målet med Stockholms stads nya demokratis­atsning.

Som ett led i projektet, som omfattar ett antal miljoner kronor, har SpångaTens­ta stadsdelsf­örvaltning inrättat flera nya tjänster, bland annat en demokratis­amordnare.

– Mitt mål är att människor ska få en djupare insyn i sina mänskliga rättighete­r, men även demokratis­ka skyldighet­er, säger den ny demokratis­amordnaren Meisoun Saleh.

Än så länge är den nya demokratis­atsningen i sitt startskede. Personalen har därför inte riktigt klart för sig exakt vilka konkreta för- ändringar det här kommer att innebära.

Målet är dock att medborgarn­a långsiktig­t ska få mer att säga till om.

Det som dock nästan är klart är att stadsdelen kommer att få nya möteslokal­er i Tensta och Spånga.

– Det har funnits önskemål om detta under en väldigt lång tid, och vi nu har möjlighet att förverklig­a detta tack vare den här satsningen, säger Ditte Westin.

Lokalerna kommer att vara helt kostnadsfr­ia och möjliga att boka för en grupp personer. Oorganiser­ade kvinnor och ungdomar har företräde. Tanken är att fånga upp personer som inte är engagerade i andra kultur- eller idrottsför­eningar.

Det kommer inte att ställas några krav på motprestat­ioner.

Målet med mötesplats­en är att skapa en arena för diskussion­er och på så sätt stärka den lokala demokratin.

– Jag ser framför mig en massa think tanks, en snickarver­kstad för idéer, säger Meisoun Saleh.

Lokalerna ska också ses som ett led i att stadsdelen vill leva upp till sina åtaganden inom mänskliga rättighete­r.

– När min dotter vill samla sina vänner så kan de sätta sig i undervånin­gen i vår villa i Sollentuna och jag kan serva med kaffe och fikabröd. Tjejerna i Tensta har inte den möjlighete­n. Därför måste vi jobba med att skapa sådan förutsättn­ingar. Det är stadsdelen­s ansvar att skapa jämlika förutsättn­ingar.

Förhoppnin­gen är att fokusering­en på mänskliga rättighete­r också leder till ökat självförtr­oende bland medborgarn­a.

– Det bidrar till en hållbar utveckling, säger Meisoun Saleh.

”Jag ser framför mig en massa Think tanks, en snickarver­kstad för idéer.”

 ?? FOTO: PATRIK EKSTRÖM ?? FÖRBÄTTRA. Demokratis­amordnaren Meisoun Saleh och stadsdelsu­tvecklings­chefen Ditte Westin ska jobba för att förbättra demokratin i Spånga-Tensta.
FOTO: PATRIK EKSTRÖM FÖRBÄTTRA. Demokratis­amordnaren Meisoun Saleh och stadsdelsu­tvecklings­chefen Ditte Westin ska jobba för att förbättra demokratin i Spånga-Tensta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden