Mitt i Kista

Detta har hänt

-

kallades till Tensta vid 22.30tiden lördagskvä­llen den 6 februari för att hjälpa en patient. När personalen hjälpt patienten och kom ut från fastighete­n var bilen sönderslag­en. Rutorna var krossade och ambulansen gick inte att använda, enligt uppgift från polisen.

AMBULANSEN

om vad han önskar ska hända nu, säger han att de först och främst behöver mer kunskap.

– Vi måste på något sätt fundera och ta reda på mera, var det bara en tillfällig händelse? Var det något som föregick den? Vi måste helt enkelt veta lite mer.

Den här gången gick det bra, patienten kunde tillkalla färdtjänst, men som många påpekat: det kunde ha varit riktigt bråttom. För Aisab innebär händelsen att ett fordon är satt ur spel för en tid framöver, samt att personalen är omskakad.

På frågan

ta hjälp av polisen vid utryckning­ar är inget bra alternativ, enligt Åke Östman. Minsta fördröjnin­g kan få enorma konsekvens­er.

– Vi kan inte ha polisen med oss, det kan handla om minuter, samtidigt måste ju vår personal känna sig trygg, säger han.

Men att

I Järva finns sedan några år tillbaka ett projekt som kallas MBU (Människan bakom uniformen), där unga Järvabor får umgås med polis och räddningst­jänst och lära sig mer om deras arbete. Där har ambulanssj­ukvårdarna inte deltagit ännu. Men det kan komma att bli ändring på det.

– Ska vi jobba med extra uppgifter så blir det en diskussion med landstinge­t,

”Vi kan inte ha polisen med oss, det kan handla om minuter.”

Många Järvabor har reagerat starkt på vandaliser­ingen av ambulansen. Organisati­onen The Global Village har startat ett upprop till stöd för räddningst­jänsten, Tenstabon Ramsis ”Moosa” Assal har spelat in en video där han ber om ursäkt å Tenstas vägnar, och Kistabon Teddy Vidal kallade det ”ortsförräd­eri”.

har dragit igång ett spontant upprop mot bakgrund av vandaliser­ingen av en ambulans i Tensta.

Senare i februari vill de bjuda in till ett samtal i Tensta mellan boende och engagerade i Akalla, Husby, Kista, Rinkbeby, Tensta, Hjulsta. Bland de personer som organisati­onen skulle vilja bjuda in till ett samtal finns bland annat inrikesmin­ister Anders Ygeman och rikspolisc­hefen Dan Eliasson.

Målet, står det i Facebook-eventet, är att ”visa vår uppskattni­ng och kärlek till räddningst­jänsten och övriga samhället och därmed motbevisa den pågående demoni-

Organisati­onen The Global village

seringen av vårt område. Målet är bekämpa de få antagonist­erna i området! Och förena våra krafter med det övriga samhället.”

som reagerade starkt på händelsen var Kistabon Tedde Vidal, han skrev en Facebook-status där han bland annat kallade det inträffade ”ortsförräd­eri”, och blev senare intervjuad av P5 Stockholm där han säger att han blev arg:

– Jag blev arg på att de förstör för oss, för alla med utländsk bakgrund. De ger mer ved till elden som redan brinner.

Tenstabon Ramsis ”Moosa” Assal spelade in en video där han, å Tenstas vägnar, börjar med att be om ursäkt för det som hänt, och sedan vänder han sig till de som stod bakom vandaliser­ingen och säger bland annat: ”De som är här för att hjälpa folk ska man hjälpa.”, och ”Jag hoppas från botten av mitt hjärta att det här var första och sista gången.” Hans video har nu nått hundratuse­ntals tittare.

Ida Nilsing

En annan

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden